El conseller d'Afers Exteriors, Raül Romera, s'ha inclinat aquest dijous perquè el Parlament aprovi una declaració d'independència, 48 hores després de publicats els resultats del referèndum convocat pel Govern per a l'1 d'octubre, si el resultat és un "sí". Romeva ha comparegut en roda de premsa a Brussel·les per explicar la posició de la Generalitat davant la consulta convocada per a diumenge que ve, suspesa de forma cautelar pel Tribunal Constitucional.
Després d'indicar que les enquestes mostren que el 80 per cent de la població a Catalunya desitja votar, independentment que estigui a favor o no de la independència, Romeva ha dibuixat un escenari amb dues opcions.
Segons ha anunciat, si el resultat del referèndum és un "no", "ho admetrem, dimitirem i convocarem eleccions regionals" i si és un "sí", 48 hores després de la publicació dels resultats el "Parlament català aprovarà una declaració d'independència".
Dimarts passat i amb motiu del lliurament d'un premi a Brussel·les a la presidenta del Parlament català, Carme Forcadell, se li va preguntar si hi hauria una declaració unilateral d'independència si la consulta no es realitzava o la participació no era representativa, a la qual cosa va respondre que aquest assumpte afecta "el (poder) Executiu, no el Legislatiu".
Raül Romera ha donat per fet que el referèndum se celebrarà i ha insistit que a Espanya s'està vulnerant l'article 2 del Tractat de la Unió Europea (UE) sobre el respecte a la llibertat i a l'Estat de Dret i va fer una crida a la Comissió Europea i al Parlament Europeu perquè adverteixi de la necessitat de complir aquest article.
En la seva intervenció davant els mitjans ha insistit en la necessitat que s'obri un "diàleg polític" en què cada part exposi la seva posició, "però sense precondicions" i s'ha queixat que existeixin "alcaldes en aquests moments que estan perseguits judicialment".
Romeva ha afirmat que està en entredit "la credibilitat de la democràcia a Espanya" i preguntat per si tem que es produeixin disturbis a Catalunya diumenge que ve, ha indicat que "no hi ha hagut mai actes de violència en les manifestacions massives celebrades a Barcelona" i ha dit que les institucions catalanes "sempre han estat en contra dels actes de violència".
A la roda de premsa hi han assistit prop d'una seixantena de corresponsals d'agències, ràdios, cadenes de televisió i diaris internacionals, que s'han interessat per Catalunya. Alguns d'ells són AFP, 'The Wall Street Journal', Associated Press, Reuters, Euronews o Deutsche Welle mentre que també hi han acudit periodistes de mitjans espanyols i catalans.