Queden tan sols dues setmanes perquè finalitzi el termini reglamentari i Catalunya es vegi abocada a unes noves eleccions. I les converses entre les formacions independentistes per a la investidura de Pere Aragonès estan més que encallades. Per això, posant el dit a la nafra, Pedro Sánchez ha plantejat una alternativa a ERC: que explori un govern amb la majoria d’esquerres que hi ha al Parlament. Això sí, liderat pel cap de files socialista, Salvador Illa, com a guanyador de les eleccions del 14-F. En qualsevol cas, el president del govern espanyol ha apressat a la conformació d’un nou executiu a Catalunya per poder “reprendre el diàleg” paralitzat des de fa més d’un any.

Ha estat en resposta a Gabriel Rufián durant la sessió de control d’aquest dimecres al Congrés dels Diputats. El president espanyol ha apostat perquè “hi hagi Govern i puguem reprendre el diàleg tan necessari per a Catalunya i la resta del país”. En aquest sentit, el dirigent socialista s’ha compromès a “complir el full de ruta de retrobament de la societat catalana i de la societat catalana amb la societat espanyola”. I davant del bloqueig de les negociacions per a la investidura, Sánchez ha plantejat una alternativa: “Arribats en aquest punt, potser es podria pensar en un govern d'esquerres liderat per qui va guanyar les eleccions, el PSC”.

Rufián Congreso Diputados Efe

La pregunta de Rufián anava dirigida a què pensa fer el govern espanyol en el que queda de legislatura. El portaveu d’ERC al Congrés s’ha centrat, però, en marcar distàncies amb el PSOE. Ha denunciat que tant la dreta i l’extrema dreta espanyola com l’independentisme “de dretes” coincideixen en les seves crítiques contra els republicans per ser "filosocialistes", suposadament. “El que no entenen és que no volem dialogar i fer política amb vostès perquè siguem el mateix, sinó perquè som el contrari de vostès”. També li ha enviat un recordatori a Pedro Sánchez després de les eleccions madrilenyes: “A Madrid va guanyar l’esquerra a la seva esquerra. Espero que en prengui nota. El que no faci ara, no ho farà amb un govern del PP i VoxI li ha recordat que no té alternativa: "Sé que li encantaria que hi hagués 30 diputats de Ciutadans, però els votants de Ciutadans caben en un autobús".

Casado, envalentit

Ha estat la primera sessió de control després del 4-M, i hi ha aparegut un Pablo Casado envalentit després del resultats d’Isabel Díaz Ayuso. “És el pitjor resultat de la seva història a Madrid. Han estat sorpassats per Errejón. Això no hi ha primàries andaluses que ho tapin”, ha assegurat el cap de l’oposició, que l’ha instat a convocar un debat de l’estat de la nació. També l'ha acusat d'haver "entorpit" el procés de vacunació i de "tenir 125.000 morts" per coronavirus.

Sánchez li ha respost que “se li està posant cara d'Albert Rivera”, i Casado ha contraatacat: “A vostè se li està posant cara de Zapatero”. En qualsevol cas, el president espanyol ha reiterat que queden “32 mesos” de legislatura per fer dues coses: una recuperació econòmica justa i “vacunar, vacunar i vacunar”. En aquest sentit, ha reafirmat que “estem a 98 dies de la immunitat de grup”. I ha insistit: "El que necessita Espanya és estabilitat política i 32 mesos de legislatura per a una recuperació econòmica justa i per vacunar".

Resposta a l’extrema dreta

Avui Pedro Sánchez també s’ha hagut d’enfrontar al còctel de retrets i desqualificacions del líder de l’extrema dreta Santiago Abascal. El president del govern espanyol ha recordat com Vox incompleix l’article 1 de la Constitució, ells que tant diuen defensar-la. Ataquen la “llibertat” quan “diuen que tancaran els mitjans de comunicació que els són crítics, quan posen en qüestió la violència de gènere o ataquen els migrants menors”. Però també ataquen el pluralisme polític quan plantegen “la il·legalització de partits polítics”.