La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha convidat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a dialogar sobre el referèndum davant el Congrés dels Diputats. La cambra baixa ja va rebutjar al seu dia la consulta no vinculant plantejada pel Parlament que després va derivar en el procés participatiu del 9-N. Amb la resolució aprovada pel Consell de Ministres, però, l'executiu central no busca ara un acord pel dret a decidir, perquè la majoria a la cambra és unionista, sinó que contraprograma i és la resposta a l'acte de Puigdemont el dilluns a Madrid.
"Volem oferir els camins democràticament previstos per als debats que afecten el conjunt del poble espanyol. Al nostre ordenament qualsevol proposta por ser debatuda, tot i que el referèndum no es pot pactar" ha dit la vicepresidenta espanyola, qui ha comparegut aquest divendres en roda de premsa a la Moncloa. Aquesta ha deixat al vot de la cambra la possibilitat que es voti sobre el projecte independentista, però no ha aclarit si havia consultat l'oferta al PSOE, PSC i Ciudadanos, les altres forces constitucionalistes. "Estem en interlocució amb ells sempre", ha exposat.
El fet és que Rajoy compta amb el suport de tot el gabinet ministerial, segons fonts del seu entorn de màxima confiança. L'oferta es podria concretar els mesos de maig-juny, segons expliquen i el format seria a decisió dels participants. Allò que volen deixar clar des del seu entorn és que la proposta seria per a una reforma de la Constitució, ja que "ni el govern, ni cap institució de l'Estat pot negociar el referèndum perquè seria una il·legalitat", diuen, recordant que presumptament el gallec li hauria oferit ja aquesta possibilitat al president Artur Mas, per al pacte fiscal.
Però no és d'esperar que la modificació constitucional prosperés –és més, ni el govern català ho demana, ja que Puigdemont defensa que Rajoy sí pot autoritzar el referèndum amb voluntat política. Inclús, al marge que iniciés el procediment el Parlament, el govern espanyol o el Congrés, el projecte només passaria amb una majoria de dos terços a les Corts. No s'obtindria perquè els populars tenen majoria al Senat, sempre han posat la unitat d'Espanya com a condició i s'han tancat a la modificació, davant la por que Podemos en demanés la ratificació en referèndum i una derrota deslegitimés Rajoy.
Precisament, Santamaría s'ha embolcallat amb l'aval dels socialistes per a una altra qüestió, com va ser la recollida de firmes contra la tombada de l'Estatut. "Ja sap vostè que vaig dir que ens hauríem d'haver posat d'acord abans entre PP i PSOE per a la discussió dels Estatuts d'autonomia", ha repost, preguntada si havia estat un error l'acció del govern de l'expresident espanyol José María Aznar. Precisament, la número dos de Mariano Rajoy es va guanyar les crítiques d'Aznar –i la marxa d'aquest com a president d'honor del PP– després de fer aquest posicionament.
El gir de la Moncloa arriba el mateix dia en què el PP celebrava un acte a l'Ajuntament de Madrid per protestar contra la conferència de Puigdemont aquest dilluns, on anunciarà una darrera oferta de diàleg, però cap ministre hi serà. La diputada del Parlament, Andrea Levy, ha carregat durament contra obrir "la casa de tots els madrilenys" als sobiranistes, cosa que ara l'executiu central farà, però a la de tots els espanyols. Per altra banda, suposa una insistència situar a les Corts Generals la demanda del referèndum, després que populars i socialistes pactessin col·locar a la Comissió General de Comunitats, i no la sala que volia la Generalitat al Senat.
En la jugada també s'aprecia un nou matís quant als interlocutors. Santamaría va anunciar fa mesos, en el marc de l'Operació Diàleg, que en endavant només dialogaria amb la "societat catalana" perquè el govern català no estaria oferint marge més enllà del dret a decidir. És més, les reunions secretes entre Rajoy i Puigdemont no es tornarien a produir si era per "sortir a bufetades", segons fonts de la Moncloa. Tanmateix, aquesta vegada inclús l'oferta s'estén a què el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, i el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, assisteixin també al Congrés, si ho volen.
Davant d'aquest escenari, l'executiu central espera que el president de la Generalitat es pronunciï, tot i que Rajoy serà a Sitges la setmana vinent i no se sap si intentarà algun contacte amb Puigdemont sobre una proposta que no és nova: els diputats del Parlament, Jordi Turull (PDeCAT) Marta Rovira (ERC), i Joan Herrera (ICV) ja van ser al Congrés en el passat. També ho va fer el lehendakari basc, Juan José Ibarretxe, l'any 2005 –quan va estrellar-se presentant el seu pla, cosa que va servir al govern central per desacreditar-lo– perquè segons Santamaría aquesta "és l'única institució que li garanteix a cada ciutadà la part alíquota de la sobirania de tots els espanyols", ha dit.