Els sindicats policials han demanat la dimissió del delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, després d'haver demanat perdó per l'actuació durant el referèndum de l'1 d'octubre. Segons els sindicats, si hi va haver càrregues va ser per la "inacció" dels Mossos d'Esquadra i per la falta d'anticipació en les ordres rebudes per complir el mandat judicial de precintar els centres de votació.
En declaracions a Europa Press, el portaveu del SUP, Ramón Cosío, ha anunciat en representació dels cinc sindicats (els altres quatre són CEP, UFP, SPP i l'ASP) que sol·licitaran la dimissió del delegat del Govern espanyol després de demanar disculpes pels ferits i les conseqüències de les càrregues policials. La seva actuació, sosté, "va ser ajustada a dret com en altres centenars d'ocasions".
Encara que Millo ha responsabilitzat el Govern per incentivar el vot l'1-O malgrat que el Tribunal Constitucional havia suspés el referèndum, els sindicats policials consideren que caldria sumar els Mossos, "per no complir l'ordre precisa de precintar els col·legis i impedir que es votés".
Tot seguit, també han assenyalat els responsables polítics que van coordinar el desplegament de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil una vegada que "va fallar" la policia autonòmica. "No van saber anticipar-se perquè els companys de la Policia i la Guàrdia Civil evitessin la imatge, mai desitjada, de carregar contra les persones que s'havien amuntegat en els col·legis, organitzant-se per evitar que es complís l'ordre judicial," han explicat els sindicats.
"El qper la tardança en el due hauria de fer Millo i la resta de càrrecs polítics és demanar comptes esplegament dels nostres", insisteixen. A més, les organitzacions professionals també estan molt molestes amb el PSC: "Demanem al PSOE que reprovi els socialistes catalans per la seva equidistància", ha assenyalat Cosío.
En una entrevista a TV3, Millo ha afirmat aquest matí que dels 2,3 milions que van votar en el referèndum només una està hospitalitzada. "S'hauria evitat només que el president de la Generalitat hagués demanat no ocupar els col·legis", ha afirmat. Més tard, en el Consell de Ministres, el portaveu del Govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha donat suport al delegat: "El que hagi dit, ben dit està. Si hi va haver incidents i persones que van resultar perjudicades, evidentment tots ho sentim".
Millo ha assegurat que no s'ha plantejat dimitir després de l'operatiu de l'1 d'octubre. Segons ell, l'incentiva a continuar treballant per evitar problemes majors. El delegat ha assenyalat que hi va haver incidents en 13 dels 2.315 punts de votació perquè la policia es va trobar barreres humanes que van impedir l'accés o la sortida dels centres i que va ser en aquest context on els agents van haver d'utilitzar la força per "obrir-se pas".
Les associacions de guàrdies civils tampoc no comparteixen les paraules del delegat del Govern espanyol. Una de les més crítiques ha estat APROGC: "Considerem que no s'ha de demanar perdó per l'actuació de Policia i Guàrdia Civil per fer complir la llei". "Als països democràtics", han assenyalat a Twitter, "els que han de demanar perdó són els que són fora la llei, no els que la compleixen".
En @APROGC considerem que no s'han de demanar perdó per l'actuació de @policia i @guardiacivil per fer complir la llei. #HablandoCLARO
— APROGC Guàrdia Civil (@APROGC) 6 d'octubre de 2017
Als països democràtics els que han de demanar perdó són els que són fora la llei, no els que la compleixen. #HablandoCLARO
— APROGC Guàrdia Civil (@APROGC) 6 d'octubre de 2017