L'alcalde Àngel Ros ha vist aquest dilluns com la Guàrdia Civil ha fet efectiu, després de deu hores de molta tensió, el trasllat de les obres d'art del monestir de Sixena dipositades al Museu de Lleida a la vila aragonesa. L'aplicació de les mesures del 155, o més aviat el que es podria anomenar el "155 cultural", ha començat a devorar els seus propis valedors, entre els quals el PSC, el partit que presideix Ros.
És cert, com ha assenyalat el candidat socialista a la presidència de la Generalitat, Miquel Iceta, que el cas Sixena no està inclós en cap dels decrets d'intervenció de l'autonomia catalana emparats en l'article 155 de la Constitució aprovats pel govern Rajoy amb el suport dels socialistes i de Ciutadans. Però el plet continuaria obert i el trasllat no s'hauria produït sense la intervenció directa del "ministre-conseller" de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, que el 18 de novembre va ordenar a conselleria intervinguda en aplicació del 155 no récorrer la sentència del jutjat de primera instància número 1 d'Osca que ordenava entregar els béns. L'ara exiliat a Brussel·les Lluís Puig, i el seu antecessor a la conselleria de Cultura, Santi Vila, van fer el contrari.
Ús "indegut" del 155
De fet, ha estat el mateix Ros qui primer ha posat de manifest que el 155 ha estat la tempesta perfecta per fer efectiu el buidatge del museu lleidatà. "Em penedeixo que s'estigui utilitzant indegudament el 155", ha afirmat el titular de la Paeria en declaracions a Catalunya Ràdio, en oberta contradicció amb Iceta. El 155 "no està pensat per entrar en plets entre administracions", ha constatat.
Ros ha estat el primer dirigent socialista a pagar de manera directa la factura incòmoda del 155. N'era conscient que passaria, i, per això, feia molts dies que expressava el seu desig que el 155 no s'usés amb l'art de Sixena. L'assumpte li ha esclatat en plena campanya electoral de les eleccions del 21 de desembre -convocades per Rajoy en aplicació del 155- i 48 hores després de la visita electoral que va fer a Lleida el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez.
Ros ha rebut una forta escridassada a les portes del Museu, on el matí d'aquest dilluns s'han produït incidents entre els Mossos desplegats al voltant de l'edifici i els manifestants contraris a la maniobra del Govern espanyol, mentre els efectius de la Guàrdia Civil preparaven el viatge dels famosos sarcòfags i altres peces d'art sacre medieval a l'Aragó.
Entesa amb Cs a la Paeria
La polèmica per Sixena, que ha centrat aquest dilluns la campanya electoral del 21-D, complica encara més a Ros un mandat que va iniciar amb una minoria exigua -només el van investir els 8 regidors del PSC- que el va portar a pactar amb Ciutadans. Una aliança considerada antinatura -Ros era el referent del sector més catalanista del PSC-, que va posar punt i final a l'ús "preferent" del català a la Paeria i en el marc de la qual va esclatar la polèmica per la retirada de les plaques franquistes.
El suport del PSOE a l'aplicació del 155 va ser costerut per als socialistes catalans. Fins a l'últim minut va intentar Iceta que el president Carles Puigdemont es fes enrere amb la votació de la República i convoqués eleccions, per, teòricament, aturar l'amenaça del 155. Encara l'endemà, i tot i que Puigdemont no va rectificar, José Montilla, expresident de la Generalitat i Senador, va abandonar l'escó a la Cambra Baixa espanyola per evitar votar l'aplicació del 155.