El Tribunal Constitucional ha suspès la Conselleria d'Exteriors perquè ho ha demanat el Govern espanyol en el seu recurs i aquest compleix els requisits. Però de moment no ha entrat a valorar si el departament de Raül Romeva és inconstitucional. Fonts de l'Alt Tribunal han explicat a El Nacional que el fet que s'hagi acceptat el recurs i suspès la conselleria, no implica que hi hagi motius d'inconstitucionalitat.

Per què l'han suspès automàticament, doncs? Perquè l'Executiu de Rajoy en funcions demana que s'apliqui l'article 161.2 de la Constitució que diu que "el Govern podrà impugnar davant del Tribunal Constitucional les disposicions i resolucions adoptades pels òrgans de les comunitats autònomes. La impugnació produirà la suspensió de la disposició o resolució recorreguda, però el Tribunal, en el seu cas, haurà de ratificar-la o aixecar-la en un termini no superior a cinc mesos". I el Tribunal Constitucional està obligat a suspendre automàticament allò que està en dubte, en aquest cas, la Conselleria d'Exteriors.

Ara té cinc mesos per dictar sentència. Per valorar si realment és inconstitucional o no.

Suspendre'l cautelarment i automàticament en el moment d'admetre el recurs, és només una de les garanties que preveu la Constitució per aturar alguna cosa que podria estar vulnerant la llei i drets fonamentals. En aquest cas, representa una pedra judicial més en el camí cap al procés de desconnexió.

Admès a última hora

L'admissió a tràmit del recurs del Govern espanyol es va aprovar ahir en el ple del Tribunal Constitucional tot i que no estava previst en l'ordre del dia. Va entrar a darrera hora i es va aprovar. Els magistrats del Constitucional ja han comunicat la seva decisió a la Fiscalia i està previst que al llarg del dia d'avui n'informin les parts. Abans de decidir si anul·len definitivament el Departament d'Exteriors, escoltaran el Ministeri Públic i la Generalitat.

 

El Govern espanyol en funcions va decidir el passat 5 de febrer impugnar davant el Tribunal Constitucional la creació del Departament d'Exteriors per part de l'Executiu català i va demanar que fos suspesa la seva posada en marxa.

El Govern central acudeix al Tribunal de Garanties amb l'informe favorable del Consell d'Estat i de l'Advocacia i va sol·licitar que se suspengués el decret pel qual es crea aquest departament; entén que, en cas de continuar funcionant, "podria generar conseqüències contràries a l'ordenació jurídica". El Govern espanyol considera que la Llei de l'Acció i del Servei Exterior de l'Estat exigeix que les comunitats autònomes coordinin amb el Govern qualsevol activitat internacional que vulguin desenvolupar "dins de les seves competències".

L'Executiu de Mariano Rajoy basa el seu recurs en el fet que només l'Estat té atribucions en política exterior (article 149 de la Constitució). Hi ha diferents sentències del mateix Tribunal Constitucional que avalen aquests arguments.

Contra el procés

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va assenyalar llavors que "la mera constitució d'aquest departament", al qual s'atribueixen competències en política internacional, és "contrària al repartiment de competències entre l'Estat i les comunitats autònomes (regions).

 

Aquesta decisió es va prendre mentre l'Executiu està en funcions, després de les eleccions generals del 20 de desembre, però, segons Catalá, l'Estat de dret "mai no està en funcions" en la tutela, vigilància i garantia del compliment de la Constitució i de les atribucions de cada administració. La llei espanyola permet, per raons d'urgència, que un Govern en funcions dugui a terme determinades actuacions.

El nou Govern de Catalunya, avalat pels grups independentistes de Junts pel Sí (JxSí) i la CUP (Candidatures d'Unitat Popular), van aprovar el gener passat la creació del Departament (Conselleria) d'Exteriors, Transparència i Relacions Institucionals. La conselleria, dirigida per Raül Romeva, és una de les principals novetats de l'Executiu del president de la Generalitat, Carles Puigdemont.