Després d'unes setmanes en què la lentitud de les negociacions entre ERC i Junts per a la investidura de Pere Aragonès havia provocat que el simple fet que els dos partits es reunissin per negociar fos notícia, les converses han adquirit un altre ritme. Aquest dimecres els negociadors de les dues formacions han celebrat al Parlament la tercera reunió consecutiva des de dilluns. I això malgrat que la d'avui ha durant poc més de mitja hora, una reunió exprés. Demà hi ha prevista una nova trobada.

La d'avui ha estat una cita breu per la presentació del llibre de Carme Forcadell, a mitja tarda al palau Robert de Barcelona, i al qual han acudit una part dels negociadors, com la portaveu republicana, Marta Vilalta.

Espai de coordinació

La cita ha servit perquè Junts tornés a ERC la proposta que els republicans els van fer arribar sobre els espais de coordinació, és a dir, les comissions que han de garantir un contacte periòdic per donar sortida als possibles conflictes que puguin sorgir o fer seguiment de l'acord i que haurà d'abraçar els diferents àmbits del pacte.

De la seva banda, el partit de Carles Puigdemont espera la proposta detallada d'ERC sobre l'estructura del govern i el programa de l'executiu. Un cop hi hagi retorn d'aquest document, la previsió és generar diferents grups de treball per negociar les propostes repartides per matèries.

Pacte granític

Junts no amaga que la seva voluntat és que l'acord tingui el màxim de concreció, que sigui "granític" en paraules d'un dels negociadors, per tal de deixar el mínim espai a la interpretació i preveure qualsevol incidència que pugui sorgir.

Els negociadors insisteixen que totes les carpetes segueixen obertes, també el document sobre estratègia, que ha d'incorporar la direcció col·legiada de seguiment del procés, i el paper del Consell per la República. En aquest punt apareix també les converses que paral·lelament el Consell ha obert amb els partits per tal de reformular l'organització​ d'aquest espai impulsat des de Waterloo.

Sense esgotar terminis

L'acceleració de les reunions es produeix després que aquest dilluns, ERC va reclamar públicament a Junts tancar l'acord abans de l'1 de maig. Això no obstant, aquesta proposta no s'ha plantejat explícitament a cap reunió. JxCat assegura que no es van sentir pressionats per l'emplaçament públic, i recorda que el termini per a la investidura acaba el 26 de maig tot i afegir que tampoc no veuen necessitat d'esgotar el calendari.

 

A la imatge principal, la portaveu d'ERC, Marta Vilalat, conversa amb la portaveu de Junts, Elsa Artadi, al Parlament en una imatge d'arxiu / ACN