_MG_1088

El Govern ha aprovat avui la seva primera llei, es tracta d’un projecte emblemàtic, el del Canvi Climàtic, que el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha descrit com “una llei d’Estat”, i que contempla un tribut per gravar els vehicles més contaminants.

Rull ha assegurat que es tracta de la primera llei del canvi climàtic a l’Estat espanyol i una de les primeres del sud d’Europa, que s’ha inspirat en el que descriu com a “models de referència” del món en aquesta matèria.

De fet, es tracta d’un text que va quedar enllestit per l’anterior Executiu, després d’un període d’exposició pública, i que ha adaptat els darrers acords de la cimera de París.

“No concebuda des d’una autonomia, sinó des d’una nació que treballa per ser un Estat. Una llei d’Estat”, ha insistit.

El projecte es planteja dos objectius essencials com són la mitigació d’emissions de CO2 –en un 25% fins al 2020 en relació al 2005 i un 80% pel 2050– i l’adaptació de diversos sectors en relació al nou context.

Fiscalitat

Per aconseguir aquests criteris, inclou una fiscalitat mediambiental, que s’aplicarà de manera gradual a partir del 2018 i gravarà els vehicles. L’estimació de la recaptació anual a partir del 2020 és d’uns 75 euros anuals, que el conseller ha desglossat entre 68,7 milions per a cotxes i 8 per a furgonetes.

Rull ha explicat que l’impost vol gravar els vehicles més contaminants –més de 160 gCO2/km–. Per a un turisme mitjà –que emeti entre 120 i 130 gCO2/km– l’impost serà de menys de 5,5 euros. Per a un de més potent se situaria en els 80 euros anuals.

“L’objectiu és un canvi d’hàbits, que la gent que adquireixi un vehicle sàpiga que si contamina més, paga més”, ha aclarit el conseller.

Constitucional

En ser preguntat sobre la resposta que espera de l’Estat davant aquest projecte, tot i mostrar-se convençut de la constitucionalitat del text, ha assegurat que no li sorprendria una resposta de Madrid.

“Ens ho esperem tot perquè no actua amb criteri jurídic sinó polític, i l’únic que pretén és laminar l’autonomia de Catalunya”, ha retret.

Sequera

Al fil del debat climàtic i en ser interrogat sobre la falta de pluges, el conseller s’ha mostrat convençut que el país està “preparat” per fer front a la sequera, perquè el nivell d’embassaments –“en condicions raonablement positives”– permet respondre de manera sòlida i perquè es disposa de les infraestructures ja construïdes com les depuradores del Delta de l’Ebre i Tordera.