Les bases de Barcelona en Comú seran l’últim escull del PSC per incorporar-se al govern d’Ada Colau. Segons ha pogut saber El Nacional, els 14.000 afiliats de la confluència tindran l’última paraula de l'acord a través d’una votació telemàtica que començarà aquest dimecres i culminarà a principis de la setmana vinent.

Els detalls de l’acord, per una deliberació lliure, es proporcionaran aquest mateix dimecres, en el plenari dels comuns. Així, serà el dia del tret de sortida per l’aval definitiu que permeti sumar els 4 regidors socialistes als 11 de Barcelona en Comú, amb la voluntat de fer-lo “més sòlid”, malgrat que no serveixi per arribar a la majoria absoluta (15 de 21).

Des de fa una setmana, els partits de la ciutat han donat per fet l’acord entre Jaume Collboni i Ada Colau, que han portat personalment les negociacions. L’alcaldessa el va anunciar implícitament divendres, mentre demanava a ERC que s’hi sumés, i fonts socialistes, per primer cop, van admetre a aquest diari que el pacte era qüestió de dies.

Amb aquest calendari oficial sobre la taula, l’entrada efectiva dels socialistes s’efectuaria a finals de la setmana vinent. De fet, el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ja apuntava terminis similars en una entrevista aquest dissabte a Catalunya Ràdio.

Pressupostos

Tot s’ha precipitat arran de l’aprovació dels pressupostos pel 2016, després de dues setmanes intenses de negociació amb la CUP (de qui depenia el vistiplau als comptes superant els vots contraris de CiU, PP i Ciutadans). La primera negativa, frontal, del consell polític cupaire, que agrupa les tretze assemblees locals, va obligar els comuns a acceptar més demandes del que havien previst. Concretament, fins a 5: anul·lar les funcions antiavalots de la Guàrdia Urbana; un carnet de ciutat; una renda mínima per dones; ajudes al lloguer, i dues remunicipalitzacions.

Fonts socialistes han remarcat sempre que les converses per entrar al govern començarien un cop tombats els comptes prorrogats de 2015. I així ha estat. Aquest cap de setmana només quedaven serrells per tancar, per la dificultat de reequilibri entre forces de la confluència en posicions de responsabilitat. “Cada dia canvia”, revelen.

Tot i l'estira i arronsa, diversos mitjans han apuntat que Jaume Collboni tindria una tinència d'alcaldia, i assumiria una part econòmica, Cultura i Esports. Els ecosocialistes - Janet Sanz, Laia Ortiz i Agustí Colom- cedirien algunes de les seves atribucions, així com el tinent d'alcalde Jaume Asens. L'exemple més clar és que el regidor del PSC Daniel Módol trauria poder a Sanz, que ocupa la cartera d'Urbanisme, Mobilitat i Ecologia, i Montserrat Ballarín ho faria a Colom, a Mercats i Comerç.

Tria

Amb tot, l’acord a la badalonina, proposat pel líder d’ERC Alfred Bosch, que integrés BComú, republicans i anticapitalistes – i excloent per tant el PSC- queda definitivament descartat. Encara més un quadripartit, mal vist pels dos grups independentistes. Estar amb els de Collboni, assegurava la regidora antisistema Marta Rovira, “sentenciaria els pocs anhels per un canvi d’etapa”.

El tancament en banda que segons els republicans estan instal·lats els comuns ha generat malestar a ERC.  El sentiment generalitzat a la seu del carrer Calàbria és que no s’ha intentat prou seduir la CUP. “No estan tancats”, afirmaven d’ells aquest dissabte a El Nacional.

Caldrà veure fins a quin punt les reticències que ha generat a la resta del consistori l’entesa BComú-PSC afectaran més negativament que no pas positiva la governabilitat de Barcelona. Si bé és cert que els independentistes diuen que externament donaran suport a aquelles mesures que considerin oportunes, han llançat l’hemeroteca als lleons.