Kris Charlier, un ciutadà flamenc resident a Bigues i Riells (Vallès Oriental), va protagonitzar un episodi de discriminació quan dos guàrdies de l'aeroport del Prat li van exigir que els parlés en castellà. Ara, ha reivindicat davant la Plataforma per la Llengua que la població catalana ha d'utilitzar la seva llengua "sempre, sempre, sempre". 

En un vídeo compartit per l'ONG del català, es pot observar Charlier explicant que, tot i que la seva llengua materna és el neerlandès, també sap parlar francès, anglès i alemany, i va aprendre català a un casal. 

"Amb el català a Catalunya, normalment, ha de ser prou. Tot és voler escoltar. Si l'altra persona parla castellà i fa l'esforç, pot comprendre el que li diuen, igual que a l'inrevés", ha declarat, recordant la vexació que va partir per part dels agents. 

D'altra banda també ha volgut destacar el fet que, en alguns mitjans en català, apareix publicitat en castellà, "em sembla anormal". 

 

 

 

Kris Charlier parla amb Plataforma per la Llengua / @llenguacat

Li van exigir que parlés castellà

Els fets investigats van tenir lloc el 9 de desembre de 2019 quan Kris Charlier es disposava a creuar l'arc de seguretat de l'aeroport del Prat. Segons denuncia, un guàrdia de seguretat va detectar que duia alguna cosa sota la roba i li va demanar que li mostrés.

En explicar en català que es tractava d'una bossa d'estoma que li van col·locar arran d'una operació de còlon per motiu d'un càncer, el guàrdia, assegurant no entendre'l, li va demanar que li parlés en castellà.

Ell li va explicar que era ciutadà belga i que no parlava el castellà. En aquell moment, el guàrdia va cridar dos agents de la Guàrdia Civil que, de manera poc amigable, també van dir no entendre'l i li van exigir que els parlés en castellà. En negar-se a ensenyar la bossa en públic, els agents, que en cap moment li van oferir la possibilitat de ser atès en català, el van obligar a abaixar-se els pantalons.

Posteriorment, el van denunciar per pertorbació de l'ordre públic i per negar-se a cooperar amb la policia.

Per la seva banda, i amb el suport legal de la Plataforma, Charlier va denunciar els dos agents per acusar-los d’un delicte contra la integritat moral, que pot comportar una pena d’entre sis mesos i dos anys de presó. La denúncia va ser admesa a tràmit i els mitjans ràpidament es van fer ressò del cas de Charlier, que va ser entrevistat per diversos diaris i programes de ràdio i televisió. 

"Un cas de vexació perpetrat per guàrdies civils"

Gairebé un any i mig després, Charlier va ser citat per donar la seva versió dels fets. Un fet celebrat per Plataforma, que va assessorar legalment la víctima, atès que, per fi, un cas de discriminació lingüística com aquest ha estat investigat per un jutjat penal i confien que arribi a judici perquè els fets "comporten un delicte contra la intimitat comès per funcionaris públics". 

 

Imatge principal, Kris Charlier / Plataforma per la Llengua