El nombre d'estrangers a Barcelona ha caigut un 11,1% entre el 2009 i el 2015, a causa principalment de la crisi econòmica. Actualment, a la capital catalana hi ha 262.233 immigrants censats, que representen el 16,3% de la població. Tot i aquesta tendència, la població estrangera s'ha consolidat a la majoria de districtes barcelonins, excepte en els que compten amb les rendes més altes: Sarrià-Sant Gervasi i les Corts.
Així ho recull un informe elaborat per l'Ajuntament de Barcelona. Entre els grups majoritaris, s'hi troben els italians, els pakistanesos i els xinesos, però si hi ha una característica general a la ciutat és la multiculturalitat. De fet, els immigrants residents de Barcelona provenen de 173 països, amb presència de tots els continents. Quins són els districtes amb més estrangers? On es concentren els principals col·lectius més importants de Barcelona? Quins estan marxant i quins augmenten?
L'Eixample i Ciutat Vella, els districtes amb més estrangers
Els districtes barcelonins acullen els estrangers de manera desigual. En termes absoluts i relatius, els dos districtes amb més població immigrant són l'Eixample i Ciutat Vella. Reuneixen junts el 34,6% dels ciutadans estrangers de la capital catalana. Precisament, són les zones on resideixen tres dels col·lectius més nombrosos -italians i xinesos a l'Eixample i pakistanesos a Ciutat Vella-. Pel que fa a la resta de districtes, destaca la presència de sud-americans al terç est, especialment a Nou Barris, mentre que el districte amb més confluència de procedències diferents és Sant Martí.
La població immigrant a Barcelona representa el 16,3% dels residents, xifra que augmenta a l'Eixample fins al 18,2%. Tot al contrari, a Sarrià-Sant Gervasi (6,2%) i les Corts (3,3%) el nombre d'estrangers se situa molt per sota de la mitjana de la capital catalana el 2015. Aquestes xifres són oficials, és a dir, representen els ciutadans estrangers censats a la ciutat. Com a curiositat, entre 262.233 immigrants registrats, 2.412 no han registrat el seu domicili en cap dels districtes barcelonins tot i que figuren com a població resident.
Els italians, els més nombrosos?
La principal curiositat de l'estudi és que els italians són els estrangers amb més presència a Barcelona. Aquest fet s'explica perquè molts argentins tenen doble nacionalitat, argentina i italiana. Molts d'ells opten per registrar-se com a italians per les facilitats de residència que se'ls atorga com a ciutadans de la Unió Europea.
Els sud-americans marxen i els asiàtics arriben
El col·lectiu que més ha disminuït des del principi de la crisi econòmica han estat els sudamericans, que han caigut un 44% respecte al 2009. La tendència s'ha mantingut entre el 2014 i el 2015, quan els equatorians, peruans i bolivians s'han situat al capdavant de les caigudes. En el mateix període, han augmentat de manera molt important els estrangers provinents d'Àsia i el Pròxim Orient: Azerbaidjan (+23,3%), Kazakhstan (+22,8%) i Síria (+19%). Malgrat l'augment considerable dels sirians, la xifra d'immigrants provinents d'aquest país se situa en els 520, tot i ser enmig del debat sobre l'acollida de refugiats.
Els immigrants són joves amb estudis
A diferència del que molt sovint es pensa, els estrangers arriben a Barcelona amb una bona o molt bona preparació en general. El 58,2% tenen un grau mitjà, superior o estudis universitaris, però aquest nivell d'estudis alt no és representatiu en tots els orígens: mentre que els francesos i els italians tenen molt majoritàriament estudis universitaris, un 69,9% i 58,1% respectivament; entre els col·lectius pakistanès (5,1%) i marroquí (9%) és bastant inusual tenir una preparació superior. Just en un terme mig se situen els colombians i els peruans. Pel que fa a l'edat de la població estrangera, la mitjana se situa entre els 30 i els 35 anys.
Percentatge d'estrangers per districte Estrangers per districtesImmigració italiana Immigració paquistanesa Immigració xinesa Immigració francesa Immigració marroquina Immigració boliviana