Hi havia moltes estelades a la manifestació d'aquest dissabte, però també banderes espanyoles, que partits com el PP van organitzar-se per repartir. No obstant això, a la premsa editada a Madrid aquest diumenge només hi ha ulls per a les primeres. I per a l'escridassada al rei espanyol Felip VI, que ni tan sols va ser per motius nacionals ni instigada només per l'independentisme, sinó per la seva relació amb països com l'Aràbia Saudita, acusat de finançar l'Estat Islàmic. La conclusió: l'independentisme va "boicotejar" la unitat contra el terrorisme.
"Independentisme per sobre de les víctimes", titula El Mundo, que assegura que "la Generalitat i col·lectius separatistes van orquestrar una trampa per escridassar i cobrir d'estelades el pas del Rei i el Govern espanyol" i que "el record a les víctimes i la condemna als terroristes queden desdibuixats en una marxa de mig milió de persones". A l'editorial ("Ni por ni respecte a les víctimes"), el diari liberal sosté que "els agitadors independentistes ahir van anar massa lluny en la seva actitud injuriosa, amb la lamentable cobertura de dirigents polítics del nacionalisme i de formacions com Podemos".
Per la seva banda, El País assegura a la primera plana que "l'independentisme boicoteja la marxa unitària de Barcelona". I en el subtítol afegeix: "Centenars de milers de persones es manifesten contra el terrorisme, en una protesta amb nombroses proclames de caràcter separatista contra el Rei i el president del Govern espanyol". El títol escollit pel cronista -"Barcelona protesta contra el terror entre escridassades al Rei i estelades"- és més moderat. A l'editorial ("Barcelona som tots"), el diari critica que "el fanatisme independentista va trencar la unitat imprescindible".
En la mateixa línia, La Razón obre amb una imatge del Rei saludant membres de la capçalera de la manifestació i afirma que "els separatistes intenten boicotejar la marxa de la unitat". A l'article firmat per l'equip editorial, el diari dirigit per Francisco Marhuenda sosté que "la unitat va ser un miratge" i que "ara sabem que l'únic interès de l'independentisme era repudiar la unitat que se'ls estava oferint i la solidaritat de la societat espanyola".
Finalment, ABC obre amb un primer pla de Rajoy, el Rei i Puigdemont. "Espanya, amb Barcelona malgrat el boicot independentista", titula el rotatiu conservador, que afirma que "les escridassades i xiulades de manifestants instigats pel front separatista van intentar enterbolir la unitat en la marxa enfront del terror".
El Rei, "a la gola del llop"
A la premsa digital editada a Madrid, també hi ha espai per a les crítiques. És el cas d'El Español, que publica un editorial demolidor. No obstant això, el blanc dels atacs no és l'independentisme, sinó "la debilitat de l'Estat" i el "greu error del Rei". Segons el diari de Pedro J. Ramírez, l'error va ser del Rei per acudir a la convocatòria. "Un rei no és un manifestant. Felip VI no ha d'acudir a manifestacions i menys a una com aquesta", assegura.
"La cara de Jaime Alfonsín [cap de la Casa Reial], immediatament darrere l'agent amb pinganillo enganxat a l'esquena del Rei, era tot un poema", sosté el diari digital, que afegeix: "Una cosa és afrontar una xiulada durant un minut, en un acte d'assistència poc menys que obligada com la final de Copa, i una altra ficar-se voluntàriament a la gola del lloc, excitant-lo que obri més les mandíbules i afili els ullals davant la candidesa de la presa".
També té paraules per al govern de Mariano Rajoy, que va ser "incapaç de mobilitzar la ciutadania amb missatges alternatius als dels independentistes". En aquest sentit es pregunta "per a què existeix la Delegació del Govern a Catalunya".
Sortir de Madrid
La "unitat" en les portades i editorials de la premsa editada a Madrid la "boicoteja" la premsa d'altres punts de l'Estat que, més enllà de la polèmica guerra de banderes i l'escridassada, destaca que mig milió de persones van sortir als carrers a cridar "no tenim por". Des de Galicía fins al País Basc, passant per Andalusia i el País Valencià.