El francès com a base per a allò eclèctic. El talent i la formació per sobre del local, el servei i, en definitiva, el pressupost. La joventut empenyent la novetat i el risc deixant de banda allò de sempre i l'efectivitat. En aquestes tres breus frases podràs trobar l'essència del restaurant d'avui, que només entendràs si saps que pertany a un jove francès ben format i molt viatjat.

Julien Rivoiron és de Lion, el bressol del corrent gastronòmic triomfador en l'últim terç del segle XX. El seu enamorament, d'una catalana que col·labora en el negoci, encara que no en el dia a dia, l'ha fet aterrar al costat d'un parell d'amics francesos de confiança en la nostra Barcelona. Croquetament, com diu l'acudit gastronòmic, el local està situat allà on el desaparegut Saüc va aconseguir la seva estrella. El local, en el qual ha quedat una equipada cuina, va passar per altres mans, així que l'estètica de la sala poc té a veure amb la que vam conèixer fa anys.

Local justet, agradable i petit. Situat al passatge Lluís Pellicer, entre Muntaner i Casanova, gairebé tocant Diagonal. El to pastel de les parets i les taules raonablement separades fan, juntament amb la proposta gastronòmica, un bon producte per anar amb una cita, una trobada d'amics amb coses que explicar-se o per a una trobada de gastrònoms low cost. Això a la nit, ens consta que al migdia té un reeixit menú per als executius de la zona.

La carta és curta, una cosa que sempre hem defensat, ja que sol augmentar la precisió, la qualitat i la rapidesa del servei. L'aire francès (un francès mai deixa de ser-ho) el trobem en propostes com la pasta de full amb tomàquet i la croqueta de formatge reblochon.

Pasta de full amb tomàquet

Pasta de full de tomàquet confitat i anxoves preview

Croqueta de formatge

Croqueta de reblochon preview

El toc eclèctic és fàcil de trobar, per exemple, en el bolet Maitake marcat a la planxa i decorat amb pols de yuzu i xips cruixents d'all o a la carn de cérvol saltejada i acompanyada d'espinacs xinesos, trompetes de la mort, groselles i pinyons.

Bolet Maitake a la planxa

Bolet Maitake a la planxa amb xips d'all preview

Carn de cérvol saltejada

Carn de cérvol saltejada|saltada preview

El punt de talent destaca més en el Bacallà amb cigrons i espinacs (potser el plat de la nit) i en la viera saltejada amb oli de romaní sobre un puré de xirivia i formatge comté.

Bacallà amb cigrons i espinacs

Bacallà amb espinacs i crema de coliflor preview

Viera saltejada

Veiés a la planxa amb pure de chirivia i formatge comte preview

Les postres, del mateix nivell, no desmereixen els plats anteriors. D'ells, recomanem que et deixis portar pel de xocolata amb crema de fava tonka.

Xocolata amb crema de fava tonka

Xocolata amb crema de fava tonka preview

Les limitacions en el pressupost que al principi hem explicat, són sempre un repte per al cuiner, però també limitacions en el goig del comensal. Avui el preu competitiu ho justifica tot, però clar, això es nota amb una simple lupa, ni un microscopi és necessari. Els que aposten, com Julien, per la sofisticació, acusen més aquesta limitació. Això ens fa pensar que aquest és només un esglaó d'una escale (escala en francès) més del bo d'en Julien, ja que la seva sensibilitat i ambició sens dubte el faran moure cap a un millor "embolcall".

Si no t'agrada baixar molt de la Diagonal, si t'agrada el francès, la discreció o la sofisticació, és un bon lloc per visitar. Trobaràs molts francesos, gent jove i si et poses maco/a, no cridaràs l'atenció. Ells s'esforcen, només les limitacions explicades limiten l'experiència. Amb això i un vi francès, i si prens una copa després, arribaràs a casa content... i cap a les tres. Bon appétit!

Puntuació
Menjar   Vins
69   70
Servei   Local
67   65
Preu   Estrelles Miguelín
30€ o 43€   1 estavellis
Per persona: 2 entrants (compartir)+1 principal +postre o Menú degustació (sense beguda)  

On és L'Escale Bistrot?

Direcció: Passatge de Lluís Pellicer, 12, 08036 Barcelona

Telèfon: 931 88 13 04

Horari: De dimarts a divendres de 13:00 a 15:30 i de 20:30 a 23:30. Dissabte de 13:00 a 16:00 i de 20:30 a 23:30. Diumenge i dilluns tancat.

Web: lescalebistrot.com