que respirem?




atmosfèrica necessitem reduir
les emissions nocives i promoure
les energies renovables”
territori català es divideix el mapa en 15 zones de qualitat de l’aire (ZQA).
Cada una d’aquestes zones té unes característiques pròpies pel que fa a
la densitat de població, l’orografia, la climatologia, les emissions de
contaminants industrials i les emissions associades al transport.
de fer reflexionar
La contaminació per ozó, diòxid de nitrogen i partícules (PM)
comporten riscos greus per a la salut de les persones.
d’Investigacions Científiques (CSIC) i de l’Institut de Diagnòstic
Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA), assegura que el problema de
la qualitat de l’aire deu a factors com:
més densitat de cotxes.
d’elements contaminants.
més de 500.000 vehicles.
31.000 casos de bronquitis en infants i
54.000 atacs d’asma.
més contaminades
de Barcelona?
Barcelona acull una gran afluència de vehicles rodats, per això, és fàcil identificar algunes àrees on és més freqüent el pas de vehicles i, per tant, la font de contaminació és major i caldria evitar.
En són exemples l’Avinguda Diagonal, el Carrer Aragó, Gran Via, la Ronda Litoral o bé la Ronda de Dalt, vies on la densitat de vehicles és més elevada.
afecta aquesta
contaminació?


els principals
contaminants?
a contaminació atmosfèrica és la presència a l’atmosfera de determinades substàncies perjudicials per a l’ésser humà i per a la resta d’éssers vius. És un tipus de contaminació ambiental que afecta l’aire que respirem i, atès el gran desenvolupament d’indústries i transport actuals (sobretot aquells que utilitzen combustibles més contaminants), cada cop és més difícil frenar-la.
Els principals elements més contaminants presents a l’atmosfera són:
- Partícules sòlides (PM): El trànsit,la crema de llenya i altres combustibles de biomassa poden ser una de les fonts importants de partícules, segons l’OMS. Les més perjudicials són les PM10 i PM 2.5, partícules sòlides i/o líquides que entren a l’atmosfera procedents de fonts naturals i antropogèniques.
- Diòxid de nitrogen (NO2): S’origina principalment en els processos de combustió. El diòxid de nitrogen reacciona amb la llum solar formant ozó a nivell de terra, un dels principals components de la boira tòxica. Causa bronquitis a nens asmàtics i disminueix la funció pulmonar.
- Diòxid de sofre (SO2): La principal font de SO2 procedent de l’activitat humana és la crema de combustibles que contenen sofre, especialment gasoil per a la calefacció, la generació d’electricitat i el transport. El diòxid de sofre pot afectar el sistema respiratori i les funcions pulmonars. Pot causar irritació ocular i cardiopaties.
- Monòxid de carboni (CO): Prové dels escapaments dels vehicles i de les calefaccions. En concentracions elevades, pot provocar intoxicacions, mal de cap, nàusees i vòmits. És perillós en interiors, ja que en exposicions llargues i elevades pot arribar a ser mortal.






sostenible
El trànsit de vehicles de motor és la principal font de contaminació a les ciutats com Barcelona.
Per això, és necessari impulsar i portar a terme actuacions per evolucionar cap a una mobilitat més sostenible com fer ús de les energies alternatives, reduir l’ús del vehicle, introduir noves tecnologies de gestió de la mobilitat o facilitar models més eficients de transport públic. Així, evolucionarem cap a un model saludable i baix en carboni que tingui com a prioritat millorar la qualitat dels seus habitants.
Per contribuir a una millora del medi ambient i de la nostra pròpia salut, podem ser 100% sostenibles si optem per fer trajectes caminant o bé en bicicleta. El Bicing o la Girocleta són algunes de les bicicletes d’ús públic que poden fer servir els ciutadans de Barcelona i Girona, respectivament, en unes ciutats on els carrils bici són cada cop més presents per tal de prioritzar aquest transport entre els seus habitants.
Una altra opció per fomentar la sostenibilitat és utilitzar el transport públic. Barcelona disposa d’una àmplia flota de transport urbà, ja sigui mitjançant les diferents línies de metro, autobús o tramvia.
Per moure’ns per la ciutat, trobem dues tipologies de vehicles que afavoreixen a reduir el nivell d’emissions en el sector del transport:


alternativa per a reduïr la
contaminació atmosferica
i frenar el canvi climàtic.
“El transport per ferrocarril, marítim i aeri nacional emet al voltant de 6MtCO2 equivalents a l’atmosfera”, senyala l’informe Un modelo energético sostenible para España en 2050. Aquest apunta a l’adopció de gas natural liquat com a combustible alternatiu per reduir les emissions a l’atmosfera i fer més competitiu el transport pesant i, per extensió, la indústria.
El gas natural s’ha convertit en el combustible alternatiu més utilitzat a Espanya en el sector de l’automoció, segons l’Associació Ibèrica de Gas Natural per la Mobilitat (GASNAM). La flota de vehicles a Espanya que funciona amb aquest tipus de combustible a finals del 2017 era d’aproximadament d’unes 8.500 unitats.