L'escriptora i professora de piano Olga Xirinacs (Tarragona, 1936) ha guanyat el XXII Premi Jaume Fuster que concedeix l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) per distingir l'obra d'un escriptor en llengua catalana. Així ho ha anunciat aquest matí el president de l'AELC, Sebastià Portell, que ha dit que la premiada té una obra "extensíssima i variada" i és un exemple de compromís amb la cultura i la literatura. El col·lectiu d'escriptors ha reconegut amb els seus vots la qualitat de l'obra, la importància de la trajectòria i el compromís de l'escriptora.

Xirinacs, de 85 anys, també ha tingut una paraules d'agraïment durant el lliurament, però ha lamentat que la societat "no perdona ni acompanya la vellesa". L'escriptora ha subratllat que "només la qualitat porta a l'excel·lència", i ha remarcat que en la literatura tots els autors són necessaris i totes les obres han de buscar la qualitat, independentment del gènere. "Agraeixo de tot cor la creació d'aquest premi a l'AELC i als escriptors per votar-me; amb això em sento molt acompanyada en un moment solitari i en unes terres del Sud que de vegades semblen molt allunyades de la brillant Barcelona", ha compartit també Xirinacs.

olga xirinacs aelc portell 2022
Sebastià Portell i Olga Xirinacs en el lliurament, que ha tingut lloc aquest matí. / Carme Esteve - AELC

La tarragonina ha estat premiada en vàries ocasions i amb moltes de les seves obres, com a Interior amb difunts, guanyadora del Premi Josep Pla; Al meu cap una llosa, Premi Sant Jordi; Llavis que dansen, Premi Carles Riba; Zona marítima, Premi Ramon Llull, i Enterraments lleugers, Premi Sant Joan, i la Generalitat li va concedir la Creu de Sant Jordi l'any 1999.

Aquest premi va destinat a posar en relleu el conjunt de l'obra d'un escriptor o escriptora en llengua catalana, i té especial rellevància pel fet de ser escollit a través de les votacions dels companys d'ofici socis de l'AELC. En una primera ronda els socis poden escollir qualsevol autor o autora —que sigui viu en el moment de la convocatòria i que no l'hagi rebut abans—, i en una segona ronda, la votació es fa entre els tres noms més repetits. Alguns dels escriptors distingits en edicions anteriors són Jesús Moncada, Jaume Cabré, Maria Antònia Oliver, Quim Monzó, Carme Riera, Maria Barbal, Isabel-Clara Simó o Joan Margarit.