Bankia va registrar un benefici net de 541 milions d'euros el 2019, un 23% inferior a l'obtingut el 2018 a causa del menor resultat aconseguit amb la rotació de carteres de renda fixa (ROF), així com per les majors provisions associades al cost de la venda d'actius improductius, segons ha informat l'entitat, que abonarà un total de 355 milions d'euros als seus accionistes.

El resultat core, el purament bancari, va créixer un 3,5% l'any, fins a elevar-se a 1.287 milions d'euros, després d'estabilitzar-se els ingressos i reduir-se les despeses en gran manera del previst. Aquesta partida s'ha accelerat en la part final de l'any, de manera que en el quart trimestre ha crescut a un ritme del 12% en comparació amb el mateix període de l'exercici anterior.

"Darrere d'aquest benefici hi ha, a més, un esforç molt important en termes de provisions per millorar la qualitat del nostre balanç. Aquest és, per a nosaltres, un aspecte clau per enfrontar-nos a la nova normalitat de tipus d'interès negatius", ha afirmat el president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri.

Així mateix, ha destacat que l'entitat ha registrat un nou increment del nivell de solvència, fins a tancar, per primera vegada un exercici, per sobre del 13%, "mantenint així el lideratge entre els seus grans competidors i molt per sobre de les exigències regulatòries".

Així, amb aquesta "sòlida" posició de capital, Goirigolzarri ha anunciat la intenció de l'entitat de mantenir el dividend i abonar un total de 355 milions d'euros als seus accionistes, que equival a un 6,1% de rendibilitat per dividend (calculat sobre la cotització de tancament de 2019).

"Fem així un pas més en la devolució d'ajuts als contribuents", ha assenyalat. La retribució serà d'11,576 cèntims per acció, la qual cosa suposa mantenir la quantia per títol i elevar fins al 65% el repartiment de beneficis entre els accionistes ('pay-out'), la qual cosa permet "continuar avançant en la devolució dels ajuts rebuts per l'entitat".

En l'actualitat, el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) compta de forma directa i indirecta, a través de BFA, amb una participació en Bankia del 61,8%.

De mantenir-se aquesta participació en la data del pagament del dividend, BFA rebrà 220 milions d'euros, amb la qual cosa la xifra total retornada als contribuents ascendirà a 3.303 milions d'euros, dels quals 2.122 milions corresponen a les dues operacions de venda de capital (el febrer de 2014 i desembre de 2017) i els 1.181 milions restants, als sis dividends distribuïts pel banc des de juliol de 2015.

Així mateix, ha destacat que el 2019 "ha estat el millor any en termes comercials des de la creació de Bankia", a causa de la confiança dels clients i al "gran esforç" realitzat pels professionals del banc, gràcies al qual l'entitat ha marcat un nou màxim en satisfacció dels clients i aconseguit un increment generalitzat en les seves quotes de mercat.

Els ingressos per comissions van assolir 1.081 milions d'euros, un 1,5% més que el 2018 gràcies a la bona evolució interanual dels ingressos en mitjans de pagament (+9,9%) i en actius sota gestió (+4,7%).

En l'últim trimestre de l'any, les comissions van registrar el seu nivell més alt de l'exercici, després de créixer un 8% en taxa intertrimestral.

Amb això, el marge brut es va situar en 3.245 milions d'euros el 2019 (-3,6%), mentre que les despeses d'explotació es van reduir en un 2,9%, fins a 1.817 milions, el que reflecteix que s'han generat unes sinergies de 220 milions fruit de la integració amb BMN, per sobre dels 155 milions previstos inicialment.

El marge brut de clients va tancar l'exercici 2019 en l'1,64%, per sobre de l'1,58% de l'any anterior, i la ràtio d'eficiència s'ha situat en el 56% a l'exercici.

La dotació a provisions i altres resultats va pujar fins als 673 milions d'euros, una alça que es deu a la provisió per cobrir els costos de venda de carteres de crèdit i actius adjudicats, principalment en el segon semestre de l'any.