Fi de la història de la química de l’Ebre. Després de 118 anys en funcionament, Ercros ha aturat l’activitat de la planta de clor de Flix, i també la de Vila-Seca, de 47 anys d’història, que utilitzen tecnologia de mercuri. La decisió es va prendre després que la Comissió Europea decidís prohibir l’ús d’aquesta tècnica a partir d’avui, 11 de desembre.
A Flix la companyia va tancar ahir diumenge el que va ser la primera planta electrolítica d’Espanya i la tercera d’Europa. A Vila-Seca, l’espai va deixar de funcionar el passat 4 de desembre.
Tancament acompanyat d’ERO
Amb el tancament, la companyia posa en marxa un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) que pretén reubicar o acomiadar 66 treballadors de les dues fàbriques. Ercros i els comitès d’empresa van acordar que l’ERO afectarà a un total de 105 treballadors: 43 a Flix, 23 a Vila-Seca i 34 a Cardona, on la planta deixarà de funcionar del tot.
A Flix la planta es quedarà amb 44 treballadors. Dels 43 als que s’aplicarà l’ERO, se’ls oferirà l’opció de traslladar-se a una altra planta, i se’ls acomiadarà si no accepten el trasllat.
Canvi tecnològic a Vila-Seca: noves plantes i nous objectius
A Vila-Seca, l’empresa té com a objectiu ampliar la planta de clor amb tecnologia de membrana, que funciona des del 1992 i té una capacitat productiva de 55.000 tones l’any. Ercros espera que aquesta ampliació estigui plenament operativa abans d’acabar l’any i que aporti un augment de producció de fins a 120.000 tones per any.
Al mateix centre també s’hi ha construït plantes de fabricació d’hipoclorit sòdic i àcid clorhídric i de concentració de sosa càustica. Tot plegat ha tingut un cost inicial de 29 milions.
A Flix en canvi es va descartar adaptar la planta a la nova tecnologia de membrana per a la producció de clor tot i que s’hi produïen 230.000 tones anuals, ja que la inversió superava els 180 milions d’euros. Aquesta decisió va crear moltes crítiques des del municipi ja que ho consideren una “deslocalització premeditada” d’Ercros i una manca de “responsabilitat social”.
La contaminació com a llegat
Tot i el tancament, l’activitat química deixarà la contaminació a la Ribera d’Ebre, a Flix. Ja s’estan extraient gairebé un milió de tones de fangs tòxics del fons del pantà, i s’estan investigant encara abocadors i nous terrenys potencialment afectats.