És evident que el debat televisiu entre Donald Trump i Kamala Harris, quan manca poc més d'un mes i mig per a les eleccions presidencials dels Estats Units i que va congregar davant del televisor més de 67 milions de televidents, ha estat important. Més fins i tot del que podia semblar abans que se celebrés. Trump va perdre el debat, però això no és el més significatiu, ja que aquesta mena de disputes televisives només tenen transcendència si es produeix una derrota per KO d'algun dels contendents, cosa que no es va esdevenir. Sí que havia passat, en canvi, en el que van fer a finals del mes de juny passat el president Joe Biden i Donald Trump, i que a la fi va propiciar que tota la jerarquia del Partit Demòcrata demanés a Biden que llancés la tovallola, no es presentés a la reelecció i donés pas a la vicepresidenta Harris, cosa que li va costar, però que finalment va fer.
Harris ha recorregut en menys de tres mesos un trajecte pràcticament impossible. Ha generat prou optimisme entre els demòcrates per pensar en la victòria. Ha sortit victoriosa del debat amb Trump. Ha causat efecte sobre el candidat republicà, que ha anunciat que no acceptarà un nou debat amb Harris. Ha fidelitzat el vot republicà que ja tenia Biden, ha mobilitzat una part del de l'abstenció i ha sembrat dubtes respecte al resultat final a les files del seu adversari. El camí sense obstacles insalvables que Trump creia que tenia al davant s'ha transformat en molt poques setmanes en una cursa de resultat incert, en què, ara com ara, tot pot acabar passant el pròxim 5 de novembre.
Les enquestes que s'han publicat als Estats Units després del debat televisiu són favorables a Harris, tot i que per un percentatge d'entre un punt i un 2,5%. Insuficient per considerar-se irreversible i molt menys amb el sistema electoral de vots electorals, en què acabaran comptant els resultats a una sèrie d'estats clau o frontissa: Arizona, Pensilvània, Geòrgia, Michigan, Nevada, Carolina del Nord i Wisconsin. A tots ells s'hi espera una elecció disputada. Només a Wisconsin, Harris ha obert una diferència de tres punts (50%-47%) i en els altres sis hi ha un empat tècnic o un mínim avantatge d'un punt de la candidata republicana, cosa que no permet extreure, ara per ara, grans conseqüències.
Les reaccions que s'han vist després del debat permeten avançar que al quarter republicà s'ha instal·lat, per primera vegada, la por de la derrota, cosa que és nova en aquesta campanya electoral, i una sensació que, sens dubte, prova especialment malament a Donald Trump. És probable que aquest tensi la campanya i augmenti la desqualificació de la seva adversària. Però aquesta estratègia és molt probable que no li funcioni, ja que la vicepresidenta s'ha instal·lat amb força en el centre del debat polític i fins ara no ha comès cap error greu, la qual cosa en una campanya electoral és molt important. Sobretot, si el vent comença a moure's a favor teu, com és en aquests moments.