Uns 373 milions de votants elegibles aniran a les urnes aquesta setmana per triar un nou parlament de la UE, però, i especialment durant aquesta setmana, hi ha un torrent de desinformació instal·lat a les xarxes per influenciar la dinàmica de vot. Que la UE no vol reparar els cotxes vells, que vol implementar passaports de carboni o imposar bloquejos climàtics. La UE i diversos països membres han creat agències d'investigació per contrarestar la desinformació abans de la votació i estan totalment centrades en campanyes que s'originen a Rússia. 

🔴 Resultats eleccions europees 2024, DIRECTE | Escrutini i recompte de vots

Les acusacions de desinformació russa al voltant de les eleccions no són res de nou: ja han estat una característica en el període previ a les eleccions als Estats Units, el Regne Unit i la UE, encara que Rússia sempre ha negat haver dut a terme aquestes campanyes. Però les tàctiques s'estan tornant més sofisticades i estan saltant de les plataformes en línia als parlaments i el discurs públic.

La intel·ligència artificial i els deepfakes s'estan convertint ràpidament en les eines preferides pels que busquen difondre narratives falses, ha dit Morgan Wright, assessor en cap de seguretat de SentinelOne, una empresa nord-americana de ciberseguretat. SentinelOne, juntament amb el grup de recerca independent EU DisinfoLab, ha treballat per descobrir una xarxa d'influència amb seu a Rússia que opera a Europa des del 2022 anomenada “Doppelgänger”.

Com es difon el contingut fals?

La xarxa utilitza llocs clonats d'importants organitzacions de mitjans europees, incloses publicacions importants com The Guardian i Bild a Alemanya, com a vehicles per difondre contingut enganyós i fals. Es presta especial atenció a les històries falses per influir en les actituds sobre temes com les guerres a Ucraïna i Gaza. Durant l'any passat, però, la crisi climàtica ha estat el segon tema més abordat, segons l'Observatori Europeu de Mitjans Digitals (EDMO).

Una d'aquelles històries falses, publicada en un lloc web que imitava Bild, descrivia com un ciclista adolescent va morir dessagnat després que es van apagar els llums del carrer per estalviar electricitat. L'article fals afirmava que el govern alemany va tallar els llums a causa d'una crisi energètica alimentada per les sancions a Rússia per la guerra a Ucraïna. Abans de la guerra, Alemanya depenia en gran manera del gas rus per obtenir energia. La història va ser desmentida per nombrosos mitjans de comunicació alemanys, però es va continuar difonent a Facebook.

Rússia té un altre interès a soscavar el missatge de la UE sobre el clima. Mentre busca enfortir les seves relacions al Sud Global, particularment a Àfrica i Àsia, on competeix amb Occident per negocis i influència, està intentant representar les polítiques climàtiques d'Europa per explotar els països més pobres i evitar que s'industrialitzin, segons Paula Gori, secretaria general d'EDMO i recull la CNN.

Les campanyes que comencen en línia s'estan filtrant als parlaments europeus, on els polítics populistes estan difonent algunes de les mateixes narratives falses. Els polítics de França i Itàlia han compartit notícies falses que les polítiques climàtiques per reduir la contaminació procedent de l'agricultura obligaran els ciutadans de la UE a menjar insectes. Mentre que a la gent de Croàcia, Alemanya i Polònia se'ls va dir que els polítics d'Anglaterra estaven imposant “bloquejos climàtics” als ciutadans i restriccions similars, podrien acabar als seus països. Per aquest motiu, en aquestes eleccions europees hi ha molt en joc, a banda de l'encreuament d'informacions, també es posarà de manifest la capacitat de les institucions europees per tallar i bloquejar la desinformació que prové de Rússia. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!