Un estudi de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) revela que la majoria de nens catalans pren berenars poc saludables. L'estudi, liderat pel grup de recerca FoodLab de la UOC, s'ha publicat a la revista Nutrients i conclou que gran part dels berenars que prenen els nens a Catalunya contenen un excés de sucres i productes ultraprocessats. Uns resultats que segueixen la línia d'estudis duts a terme a la resta d'Espanya i a altres països desenvolupats.

Un problema de salut

L'estudi ha analitzat 2.163 berenars de 734 famílies catalanes amb infants d'entre 3 i 12 anys. De tots els àpats analitzats, el 42 % consistia en entrepans, el 24 % en brioixeria, el 14 % en fruita i el 6 % en una combinació de fruita i brioixeria. D'entre tots els analitzats, només el 22 % dels berenars es podien considerar saludables, és a dir, que seguien les recomanacions de les autoritats sanitàries i dels experts en nutrició infantil.

"L'evidència científica ens informa que un desequilibri nutricional recurrent en el temps pot tenir conseqüències per a la salut"

Nadia San Onorfe, investigadora de FoodLab i professora de la UOC, explica que "encara que en aquesta recerca no hem estudiat els efectes d'aquestes dietes, l'evidència científica ens informa que un desequilibri nutricional recurrent en el temps pot tenir conseqüències per a la salut a curt i llarg termini, així com afectar el creixement i el desenvolupament". Afegeix que "és essencial desenvolupar programes d'educació alimentària per millorar la qualitat del berenar des de la primera infància i considerar-lo una oportunitat per ajustar les necessitats dietètiques diàries dels nens i nenes d'Espanya".

Com revertir la situació

Amb les conclusions que ens aporta l'estudi, la pregunta que ens ve al cap és com revertir la situació per aconseguir millorar la salut nutricional dels infants. Algunes de les claus que expliquen un grup d'expertes de la UOC (Nadia San Onorfe, Alicía Aguilar Martínez i Anna Bach Faig) són:

  • Incloure una àmplia varietat de productes vegetals frescos o poc processats, com fruites, verdures, llegums, cereals, fruita seca i oli d'oliva i prioritzar els que siguin de temporada i de producció local.
  • Limitar el consum d'aliments proteics. En el cas dels làctics, es recomana consumir-los sense sucres afegits.
  • Menjar menys aliments amb sucres afegits, greixos i sal, especialment els ultraprocessats, brioixeria i begudes ensucrades.
  • Prendre aigua sempre com a beguda principal.

Unes recomanacions senzilles que poden ajudar a la salut dels infants. Malgrat que el berenar és un dels àpats menys estudiats, és tant o més important que la resta de menjades del dia. A més, cal tenir precaució perquè sol ser l'àpat en què es consumeix aliments menys sans, amb els ultraprocessats i les begudes ensucrades, però també els embotits, com a aliments estrella.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!