La humitat és un factor clau en la conservació dels aliments, afectant tant la seva qualitat com la seva seguretat. En l'àmbit de la seguretat alimentària, l'excés d'humitat pot ser perillós, ja que crea un ambient propici per al creixement de bacteris, fongs i altres organismes que poden provocar malalties alimentàries. Per tant, una bona gestió de la humitat és essencial per a l'adequada conservació dels aliments.

Un problema latent

La humitat elevada pot accelerar el procés de deteriorament dels aliments. Alguns com el pa, la fruita i les verdures són especialment vulnerables. La humitat excessiva provoca la formació de floridura, que no només altera el sabor i l'aparença del menjar, sinó que també pot produir toxines que són perjudicials per a la salut. De fet, bona part dels aliments es desaprofiten a causa de la seva mala conservació, i la humitat és un dels principals factors que contribueixen a aquest problema.

La carn i el peix poden perdre el seu sabor i aroma, mentre que les fruites deshidratades poden convertir-se en productes poc atractius si no es gestionen correctament

D'altra banda, la humitat baixa també presenta reptes. En condicions de secades extremes, els aliments poden assecar-se, perdent textura i nutrients essencials. Per exemple, la carn i el peix poden perdre el seu sabor i aroma, mentre que les fruites deshidratades poden convertir-se en productes poc atractius si no es gestionen correctament. Això és especialment important en la indústria alimentària, on la presentació dels productes és fonamental per a la seva venda.

Prevenir els problemes

Per a mitigar aquests efectes, és crucial aplicar tècniques de conservació adequades. L'emmagatzematge en ambients controlats amb nivells d'humitat regulats pot prolongar la vida útil dels aliments. Per exemple, les cambres frigorífiques i els deshidratadors són eines eficaces per mantenir un equilibri en la humitat que garanteixi la frescor dels productes. A més, l'ús de paquets absorbents d'humitat pot ajudar a controlar la humitat en l'embalatge, especialment per a productes sensibles com les espècies i els snacks.

En l'àmbit domèstic, els consumidors també poden prendre mesures per controlar la humitat. Emmagatzemar els aliments en contenidors hermètics o utilitzar deshidratadors d'aliments pot ser una solució efectiva. Així mateix, la correcta ventilació de les zones d'emmagatzematge, com la nevera i el rebost, pot ajudar a evitar la condensació, que és una de les principals causes de la humitat excessiva. La gestió adequada de la humitat, doncs, és essencial tant per a la indústria alimentària com per a la seguretat dels consumidors. Comprendre els efectes de la humitat ens permet adoptar mesures eficaces per preservar la qualitat dels aliments i reduir el desaprofitament.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!