Segur que has vist a internet el curiós experiment de posar un raïm al microones i presenciar un espectacle d'espurnes i flamarades. Encara que pugui semblar un truc de màgia, en realitat és un fenomen científic basat en la física de les microones i la composició del raïm.
Què passa si poses el raïm al microones?
Per dur a terme aquest experiment, es necessita un raïm tallat per la meitat, assegurant-se que ambdues meitats quedin unides per un petit pont de pell. Una vegada col·locada al microones i encès l'aparell, en pocs segons comencen a aparèixer llampecs ataronjats, com si el raïm s'encengués en foc. Si s'introdueix dins d'un vas de vidre invertit, l'efecte visual és encara més impressionant, amb ones de plasma irradiant-se a l'interior del recipient.

El fenomen ha estat estudiat per científics com Pablo Bianucci i un equip d'investigadors de la Trent University, que han determinat que la clau del procés rau en la composició del raïm i la seva mida.
El paper de les microones i la composició del raïm
El raïm està compost principalment per aigua i té la proporció exacta per interactuar amb les microones d'una manera especial. Segons els investigadors, aquest fruit “atrapa” les microones a l'interior, creant el que es coneix com a “punts calents” en zones específiques.
El raïm està compost principalment per aigua
Quan dues meitats d'un raïm estan connectades per un petit pont de pell, les microones generen un camp electromagnètic amplificat en el punt d'unió. Si aquest camp és prou fort, proporciona energia als ions presents en el raïm, com el sodi i el potassi, provocant la formació de plasma fotònic, el mateix fenomen que genera les espurnes i flamarades.
No és només cosa del raïm
Durant anys, es va pensar que el secret d'aquest experiment era al pont de pell que unia les meitats del raïm. Tanmateix, estudis recents han demostrat que el raïm sencer (sense tallar) o fins i tot les perles d'hidrogel també poden generar plasma quan s'exposen a microones.

Els físics Aaron Slepkov i Hamza Khattak van realitzar simulacions per computadora i captures tèrmiques que van revelar que l'escalfament es produeix en el centre de les esferes d'aigua, la qual cosa suggereix que la mida i la composició del material són els factors determinants.
Aplicacions científiques del fenomen
Més enllà de l'espectacle visual, aquest descobriment obre la porta a noves aplicacions en la investigació de ressonàncies de microones i nanofotònica. Els experts consideren que aquest efecte podria utilitzar-se en el desenvolupament de tecnologies basades en microones, imitant propietats que normalment només es veuen en estructures metàl·liques a nanoescala. Així que la pròxima vegada que vegis aquest experiment en xarxes socials, recorda que darrere d'aquestes espurnes hi ha un fascinant fenomen físic en acció. Això sí, si decideixes intentar-ho a casa, fes-ho amb precaució.