El toc de queda nocturn que en la nit de divendres a dissabte s'amplia a més de dos terços de la població francesa és un pas més per intentar contenir l'escalada de contagis de Covid-19 i d'hospitalitzacions però, si no és suficient, les autoritats treballen en la hipòtesi de confinaments locals.

El president francès, Emmanuel Macron, es va referir aquest divendres a aquesta possibilitat després de visitar l'hospital de Pontoise, a la regió de París, encara que va puntualitzar que de moment "és massa aviat per dir si anem a reconfinaments locals o més amplis". Macron va destacar que el toc de queda, que a partir de la mitjanit de divendres a dissabte s'amplia per cobrir 54 del centenar de departaments del país, en els quals viuen 46 milions de persones, està pensat perquè duri almenys sis setmanes.

No obstant això, també va precisar que "a mitjans de la setmana vinent tindrem una visió més clara de l'impacte de les mesures que hem pres" i a partir d'allà es faran els ajustaments necessaris. De fet, va deixar clar que les noves mesures restrictives que es posen en marxa "no tenen vocació de reduir-se, sinó potser de reforçar-se si no són prou eficaces". "Si el virus continua circulant, potser anirem més lluny", havia avançat hores abans el ministre responsable del Comerç Exterior, Franck Riester, un dia després que el primer ministre, Jean Castex, hagués insinuat la idea de "mesures molt més dures".

Toc de queda

L'actual toc de queda, que equival a un confinament nocturn, significa que no es pot sortir al carrer, tret que es tingui una justificació com raons laborables o sanitàries, entre les 21.00 i les 6.00. Porta una setmana en vigor per als 20 milions d'habitants a la regió de París i d'unes altres vuit àrees urbanes, però el Govern ha vist que no bastava per aturar una dinàmica epidèmica desbocada.

En una setmana, el nombre de contagis ha crescut un 40 % per situar-se a nivell nacional en 251 per cada 100.000 habitants. Un 44 % de les places d'ucis estan ja ocupades per malalts de coronavirus (més del 60 % en regions com Ille de France). Aquest divendres, com la vigília, es va tornar a registrar un nou rècord de contagis amb 42.032 en 24 hores, de manera que s'ha superat el llindar del milió des del començament de l'epidèmia.

Emmanuel macron president frança - Efe

Efe

L'evolució també va ser clarament a pitjor respecte als morts, amb 298 més, després dels 165 comptabilitzats dijous, amb la qual cosa en sumen 34.0508 des de març. Es compleixen les prediccions del primer ministre que en les pròximes setmanes s'esperen un increment del ritme de morts.

Perspectives d'empitjorament

L'Instituto Pasteur ha fet projeccions a partir de les dades disponibles el passat dia 15 i ha calculat que si les tendències haguessin seguit com en l'última setmana (abans del toc de queda), amb alguns dies en què es va superar el llindar dels 30.000 contagis en 24 hores, la taxa d'ocupació de les ucis pujaria el 63 % l'1 de novembre. I a certes regions com a Borgonya-Franco Condado o Auvernia-Ródano-Alpes se superarien les capacitats existents, la qual cosa faria necessari evacuacions de malalts, que començaran ja.

L'Agència Regional de Sanitat de Nova Aquitània, la que disposa ara de més marge, ha indicat avui que els hospitals de Bordeus, Poitiers i Brive la Gaillarde rebran vuit pacients d'Alvèrnia-Ródano-Alps.

Macron va demanar des de Pontoise civisme perquè en l'actual situació l'única opció per trencar la cadena de contagis és "reduir la nostra vida social". "Les properes setmanes tots hem de fer un esforç -va dir- però amb l'objectiu de reduir la incidència de l'epidèmia a 3.000-5.000 contagis diaris per, a partir de llavors, readaptar l'estratègia i procedir a una reobertura que anirà de la mà d'una intensificació dels test, dels sistemes d'alerta i de protecció".

Més enllà de la dimensió sanitària, el nou pas de rosca en les restriccions amb l'extensió del toc de queda tindrà un cost d'alguna cosa més de 2.000 milions d'euros per a les arques públiques durant les sis setmanes inicials de durada, va estimar aquest divendres el ministre d'Economia, Bruno Le Maire.

En una entrevista a l'emissora "Europe 1", Le Maire va prevenir que en el quart trimestre l'economia francesa "probablement" veurà reduïda la seva activitat per aquesta segona onada. Una eventualitat que -va puntualitzar el ministre- ja s'havia integrat a la previsió del Govern de què en el conjunt de 2020 el producte interior brut (PIB) retrocedirà un 10% a França.