Bangladesh viu unes setmanes marcades per les protestes i una violenta repressió policial, que han deixat fins ara 174  morts, segons els darrers recomptes. Les telecomunicacions s'han tallat per evitar més mobilitzacions, es va implantar el toc de queda el cap de setmana passat i hi ha al voltant de 2.500 ciutadans detinguts. Com s'ha arribat fins aquí? L'1 de juliol passat, els estudiants d'una de les universitats més prestigioses del país es van mobilitzar per protestar pacíficament contra la reforma d'una llei anul·lada el 2018 que reservava el 30% dels llocs governamentals per als fills i els nets dels veterans de la guerra d'independència del 1971. Aquestes protestes van anar creixent, i el 20 de juliol passat, el govern va desplegar l'exèrcit per reprimir les mobilitzacions, que havien augmentat en número i contundència. 

Els estudiants i la resta de la població que s'hi ha anat afegint al llarg dels dies, denuncien que recuperar aquest aspecte de la llei suposa una discriminació clara entre la població de Bangladesh. Així ho ha considerat també el Tribunal Suprem, que ha anul·lat la reforma de la llei. El jutjat ha estipulat que ara només el 5% dels llocs de treball es reservaran per a descendents de lluitadors per la llibertat i un 2% més per a persones de minories ètniques o amb discapacitat, i la resta estaran oberts als candidats basats en el mèrit.

Una part de l'escena política de Bangladesh espera que amb aquesta decisió amainin les protestes, però la dura repressió patida i l'augment del sentiment antigovernamental poden alimentar més mobilitzacions. És més, les organitzacions estudiantils han advertit que no deixaran de mobilitzar-se. De fet, molts manifestants han recuperat el lema lligat als violents bombardejos sobre la població civil que ha fet Israel a Rafah per descriure la situació que viuen per part del seu propi govern i l'han adaptat a All eyes on Bangladesh

Una setmana de violència als carrers 

Segons narra The Guardian, des de l'inici, les manifestacions van seguir un model pacífic, fins fa una setmana, que es van tornar violentes, ja que grups progovernamentals van ser acusats d'atacar els manifestants amb armes i la policia antiavalots va emprar bales de goma i gasos lacrimògens per dissipar les protestes. Els manifestants es van resistir a la policia i des d'aleshores la tensió s'ha disparat. 

Davant l'esclat violent, el govern del país ha imposat un tall de les comunicacions, incloent-hi internet i línies telefòniques. També es va decretar un toc de queda el cap de setmana passat, i la capital, Dhaka, sembla una zona de guerra, a causa de la gran mobilització militar que s'hi ha desplegat. Els tancs patrullen els carrers i helicòpters de l'exèrcit vigilen la gran ciutat des del cel. 

Un gran repte per al govern

Sheikh Hasina, primera ministra de Bangladesh, està sortint mal parada d'aquesta crisi política. Hasina, que ocupa el càrrec des del 2009, ha estat acusada d'autoritarisme i corrupció desenfrenada i la seva reelecció al gener va ser àmpliament documentada com a manipulada. La seva resposta a les protestes només ha refermat el rebuig cap a ella i el seu executiu. 

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!