En un acte del Sindicat d'Habitatge Socialista al Baix Llobregat, l'activista Marina Parés, portaveu de l'entitat, ha elogiat el paper del cinturó roig en la defensa del català. En un vídeo penjat a les xarxes del sindicat, Parés assegura que "no hi ha hagut a Catalunya un millor defensor de les llibertats i dels drets polítics nacionals que el seu moviment obrer i el seu proletariat revolucionari" i fins i tot ha concretat dient que "si avui dia encara parlem en català és gràcies al moviment obrer d'aquest cinturó", referint-se al cinturó roig de l'àrea metropolitana de Barcelona. L'activista ha lloat la feina d'aquests barris, diu que van ser "qui va impulsar la immersió lingüística, van recuperar l'escola en català i va alfabetitzar milers de catalans". Parés fins i tot en el seu discurs considera aquest moviment la "punta de llança" contra "l'opressió nacional i la defensa de la llengua catalana".
Aquest discurs ha obert un debat a X, on alguns usuaris han recriminat a l'activista "el protagonisme" que dona a la classe obrera vinguda de fora de Catalunya, en "la suposada defensa del català", i els el resta a altres punts, com les Terres de l'Ebre o Lleida, on la renda és més baixa que a l'àrea metropolitana, i el percentatge d'ús del català és dels més alts del país.
Les reaccions a la piulada
Una de les usuàries que ha respost a Parés és Aida Sanuy, directora de comunicació d'Òmnium, que l'ha qualificada de "força ignorant" per referenciar el cinturó roig amb la classe treballadora, "quan els catalans de la resta del país eren i són classe treballadora" i ha remarcat també que "s’ha de ser força ignorant per no saber que parlem català avui dia gràcies a diferents sectors del catalanisme", ha assegurat.
L'historiador de l'art Alberto Velasco també ha interpel·lat l'activista dient que "si jo parlo català és gràcies als amics de l’institut i la universitat, que eren de pobles de Lleida i de famílies obreres, la majoria, i no gràcies al moviment obrer del cinturó roig de Barcelona. També ha llençat un missatge cap a les organitzacions que Parés representa: "Esteu aixecant Catalunya per sobre de les vostres possibilitats i pujats al 47", referint-se a l'autobús de Torre Baró que va ser segrestat perquè arribés al barri, sobre el qual s'ha estrenat una pel·lícula i durant la promoció de la qual també s'han fet comentaris contra la població catalana de l'època.
Altres usuaris, com Jordi Xandri, recorden que els obrers castellanoparlants del cinturó roig "han votat el PSOE durant 40 anys, o Ciutadans i Vox quan els ha convingut" i que "qualsevol amb dos dits de front sap que si avui encara enraonem en català no és pas gràcies a ells". En Pol fins i tot va més lluny i desmenteix Parés, dient que el Baix Llobregat "és la comarca on menys català es parla de tot el país", i que molts dels "nets dels obrers que esmenta ni voten l'esquerra, ni parlen català, ni tenen consciència de classe. El problema és més complex i necessita una anàlisi més profunda i treballada".
També hi ha qui ha decidit prendre-s'ho amb més humor i responen al tweet amb certa ironia, dient que "el català existeix gràcies als espanyols", que "els catalans són catalans gràcies a tots els altres menys ells" o "sort d'ells, si no aquí continuaríem comunicant-nos amb sons guturals".