Interrogatori en l’últim dia de campanya electoral. La presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol, s’ha sotmès aquest divendres a les preguntes que li han formulat els senadors que formen part de la comissió d’investigació del cas Koldo. Durant la seva compareixença ha denunciat, precisament, que hagi estat citada a declarar a les portes del 9-J. En resposta a les preguntes de PP, Vox i UPN, s’ha queixat que ha estat víctima de la ‘maquinària del fang’ i que ha estat citada al Senat en tant que és la presidenta de la cambra baixa i una de les cares més visibles del PSOE. Ha reivindicat que això s’ha posat de manifest quan el vocal del PP en aquesta comissió, Luis Javier Santamaría, li ha preguntat si el govern de les Balears que va presidir va rebre mai una carta de recomanació per part de Begoña Gómez, l’esposa de Pedro Sánchez. “Detesto la seva manera de fer política”, ha asseverat Armengol després d’acusar els senadors de dreta i ultradreta de voler-la “inhabilitar”.

Paral·lelament, ha reconegut que coneixia a Koldo García, però ha negat que hagi participat mai en cap conversa per facilitar la contractació de l’empresa de la trama. També ha negat que el certificat que va realitzar el seu govern a l’empresa Soluciones y Gestión servís posteriorment per ser avalada en contractes amb Ports de l’Estat o ADIF. I ha emmarcat en la normalitat mantenir emmagatzemades mascaretes per valor de 3,7 milions d’euros. En primer lloc, Armengol ha negat que el certificat que va realitzar el seu executiu a l'empresa vinculada a la trama Koldo per la compra de mascaretes servís posteriorment com a aval perquè altres organismes com a Ports de l'Estat o ADIF contractessin aquesta empresa.

L’actual presidenta del Congrés dels Diputats ha assenyalat que el certificat es va realitzar l'agost del 2020, mentre que els contractes de Soluciones y Gestión amb Ports de l'Estat, ADIF, el Ministeri de l’Interior i les Illes Canàries van produir-se abans d’aquell mes estival.

La socialista ha emmarcat dins de la “lògica” que es realitzin aquest tipus de certificats quan una empresa ho demana. Així, ha reivindicat que el document no especifica si la mascareta està en bones condicions o no, sinó si s’ha rebut dins del termini i les quantitats pactades. Així mateix, ha negat que el certificat servís per posteriors contractes amb Ferrovial, en tant que aquesta empresa és prou important i coneguda per a ser avalada per ella mateixa.

Un milió i mig de mascaretes per valor de 3,7 milions d’euros

Per altra banda, Armengol també ha defensat la legitimitat d’haver pagat 3,7 milions d'euros per 1,5 milions de mascaretes a l’empresa del cas Koldo i després tenir-les emmagatzemades. Ha recordat que es va tractar d’una compra d’emergència i que després de comprovar-se que les mascaretes no servien per a ús hospitalari, es va decidir reservar-les com a stock per si arribava una nova onada mortífera de la pandèmia de la Covid-19, en tant que sí que eren útils per a ús civil; així com reclamar que l’empresa retornés l’import de la diferència, en tant que s’havia pagat per valor d’un tapaboques d’ús hospitalari.

La seva relació amb Koldo García

Qui fou durant la pandèmia presidenta de les Balears ha seguit les mateixes línies mestres que en la seva compareixença al Congrés dels Diputats a mitjans del mes de maig: ha reconegut que coneixia Koldo García en tant que era assessor del llavors ministre de Transports, José Luis Ábalos. Però ha reiterat que en la seva carrera política mai no ha abordat cap contractació de cap empresa. “Jo no vaig entrar a política per això”, ha asseverat la socialista aquest divendres a la cambra alta. “Jo estava per les coses que em competien a mi; jo no podia centrar la meva atenció sobre un contracte de 3,5 milions d’euros quan en aquell moment havia tancat el port i l’aeroport, cosa que va implicar una caiguda del 21% del PIB”, ha resumit.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!