El consolat dels EUA a Barcelona té certa tendència a involucrar-se amb el país i les tradicions, els festius i les celebracions nacionals catalanes. Ja ho van fer amb la calçotada i van penjar un còmic vídeo a Twitter mentre en feien una i ara la cònsol general ha fet una mona. Es tracta de Katie Stana, diplomàtica estatunidenca qui des de gener de 2022 ocupa el càrrec de cònsol general dels EUA a Barcelona. Segons explica la piulada que ha penjat el consolat, Stana és una gran aficionada a la pastisseria i per això ha decidit fer ella mateixa una mona. Aquesta mona, però té un significat especial, perquè li fa a la seva filla. "Com és tradició faré una mona per la meva filla", explica Stana a l'inici del vídeo.

La mona l'ha fet des de zero i amb productes locals que ella mateixa ha anat a comprar al mercat de Sarrià, ubicat a uns pocs metres del consolat dels EUA, que es troba al passeig de Reina Elisenda de Montcada. Tot el procés, des de la compra fins que acaba la mona, ha quedat documentat en un vídeo publicat pel consolat.

En el vídeo que ha fet públic el consolat es veu com Katie Stana va al mercat de Sarrià, situat al costat del consolat, i fa la compra. Ous, iogurt, xocolata negra, plomes i tots els ingredients necessaris per fer i decorar la seva creació. "Hola, com sabeu m'encanta la pastisseria i com que aquí és tradició m'he proposat fer una mona per la meva filla", diu la diplomàtica en el vídeo. Tot seguit es veu com Stanas va a fer la compra dels ingredients i després ja apareix a la cuina per procedir a fer la seva mona. "Toca passar a l'acció, ara farem el tradicional pa de pessic de iogurt", diu Stanas. Després de fer el pa de passic, la base de la mona, l'omple de melmelada de maduixa i el cobreix amb xocolata, per finalment decorar-lo amb ametlles, plomes un ou de xocolata i pollets. Finalment i ja amb la mon acabada es veu com Katie li entrega a la seva filla.

La còmica calçotada del consolat dels EUA a Barcelona

No és pas el primer cop que el consolat dels EUA a Barcelona s'involucra en festivitats i tradicions catalanes. El passat mes de març diplomàtics del consolat  van anar de calçotada, seguint la tradició gastronòmica catalana d'aquests dies, i l'escena va fregar el surrealisme. Amb to irònic, i també simpàtic, el consolat ho va recollir en un vídeo. I va advertir: "Anar de calçotada pot ser una missió complicada per als diplomàtics dels Estats Units si ningú no els ha explicat abans en què consisteix...". En el vídeo apareixen els diplomàtics despistats sense saber ben bé com funciona la calçotada, molt allunyada de la cultura gastronòmica dels EUA. La mestressa del restaurant s'escandalitza per com ho estan fent i els explica com es mengen els calçots. I finalment, apareixen gaudint de l'àpat.