El defensor del poble espanyol, Francisco Fernández Marugán, ha proposat aquest dilluns que el '155 digital' aprovat pel govern espanyol el passat novembre es tramiti com a un Projecte de Llei i no com un Reial Decret Llei perquè els partits, un cop constituït l'Executiu, puguin mantenir un "debat parlamentari assossegat" al Congrés perquè permetrà reformar la "legitimitat" de les mesures que s'han d'abordar.

Per al Defensor del Poble, el '155 digital' posa en joc drets fonamentals i assegura que "s'hauran de reforçar les garanties perquè la norma sigui plenament satisfactòria tant a tant pel que fa al control judicial -previ i posterior- com a la intervenció del Congrés dels Diputats".

A tot això, Fernández Marugán ha informat que no presentarà cap recurs al '155 digital' davant del Tribunal Constitucional perquè la seva intervenció no és "imprescindible" perquè els governs de Catalunya i el País Basc ja l'han presentat.

El '155 digital', que correspon al Reial Decret Llei 14/2019, adopta "mesures urgents" en matèria de seguretat pública a l'administració digital, contractació al servei públici telecomunicacions. Va ser aprovat pel govern espanyol en funcions el passat mes de novembre i va ser convialidat per la Diputació Permanent del Congrés ja que aquest estava disolt per la celebració de les eleccions.