Yolanda Díaz hauria conversat amb Carles Puigdemont el mateix dia que Toni Comín va advertir que el pacte entre el PSOE i Junts al Congrés dels Diputats obliga al PSC deixar que Carles Puigdemont sigui investit com a nou cap del Govern. Així ho ha assegurat aquest dilluns la mateixa vicepresidenta segona del govern espanyol, malgrat no ha donat cap detall sobre el contingut de la seva conversa amb el president de la Generalitat a l’exili. I ha informat sobre aquesta conversa el mateix dia, precisament, en què Alberto Núñez Feijóo s’ha obert a impulsar una moció de censura contra Pedro Sánchez del bracet de Vox i Junts per Catalunya.

Yolanda Díaz ha fet aquestes declaracions en una entrevista a La Sexta en la qual ha dit que “de cap manera” passa pel seu cap un escenari en el qual Junts per Catalunya tombi el govern de PSOE i Sumar aliant-se al PP i Vox en una moció de censura. A parer seu, “cal respectar” l’aritmètica i la correlació de forces que van deixar les urnes de les eleccions generals del 23-J. De la mateixa manera, ha opinat que al Parlament de Catalunya cal fer el mateix i deixar que el PSC de Salvador Illa governi sumant forces amb els Comuns i Esquerra Republicana. “Seria un despropòsit tornar a votar”, en una repetició electoral, ha dit la líder de Sumar, i ha afegit que al Parlament hi ha ara mateix “una majoria progressista que permet practicar polítiques progressistes per a Catalunya”.

Dit això, ha demanat a Junts “assumir” el resultat del 12-M, a banda d’afirmar que en la seva conversa amb Puigdemont no es va “precisar gaire” sobre com articular a Catalunya un nou Govern. A més, la vicepresidenta segona ha demanat no alterar a Madrid una majoria que a hores d’ara aconsegueix al Congrés aprovar lleis com la d’amnistia. “Cal respectar” aquesta majoria, ha insistit. També ha recordat que ara l’obligació dels jutges és aplicar aquesta norma i, en tot cas, ha puntualitzat que si el Tribunal Suprem té dubtes sobre la constitucionalitat hauria de plantejar aquesta qüestió davant del Tribunal Constitucional.

L’avís de Toni Comín

Divendres passat, Toni Comín no va aprofundir gaire més en el seu avís, i sobre quin impacte podria tenir el fet que el PSC no faciliti la investidura de Carles Puigdemont. “Sobre aquestes qüestions és important que puguin pronunciar-se les persones a qui correspon; em remeto, més enllà del que he dit al que puguin dir ells sobre aquesta qüestió; però sí que sabem, perquè està escrit, que l'acord de Brussel·les diu clarament que l'estabilitat de la legislatura a Espanya està condicionada al compliment de l'acord”, va assenyalar el candidat de Junts a les eleccions europees.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!