Dos diaris digitals espanyols han denunciat haver patit atacs informàtics la darrera setmana. El Confidencial va comunicar el passat divendres que el diari estava patint un ciberatac “d’una magnitud sense precedents” en els 23 anys de vida del diari. El hackeig, que va començar a les tres de la matinada del dimecres al dijous 25 d’abril, va ser detectat per l’equip de sistemes, que va alertar d'una bateria d’intents d’infiltració dirigits a la infraestructura del diari. L’altre diari que ha declarat haver patit un atac ha estat Okdiario. El digital, que ja havia estat al punt de mira dels ciberdelinqüents anteriorment, ha explicat que els intrusos van intentar accedir als ordinadors de la redacció a tres quarts d’una de la matinada de dissabte a diumenge. Aquests mitjans són dos dels més assenyalats quan es parla de “la màquina del fang”, concepte recentment a l’alça gràcies al fet que Pedro Sánchez va incloure’l a la seva carta. Ambdós han publicat informació sobre la dona del president Sánchez. Actualment, estan prenent mesures de contenció i reforçant la seguretat de cara a futurs intents.

Què és “la màquina del fang” de la qual parla Sánchez a la seva carta?

El concepte “màquina del fang” el va encunyar Umberto Eco al seu llibre Número Zero per referir-se a l’estratègia utilitzada en la comunicació política per danyar la imatge de l’adversari sembrant el dubte amb fets que poden ser certs o falsos. El dimecres, quan Pedro Sánchez va publicar la carta oberta als espanyols per anunciar que s’agafava cinc dies per reflexionar si continua al càrrec o dimiteix, el president espanyol va fer referència a aquesta idea. "Sense cap rubor, el senyor Feijóo i el senyor Abascal, i els interessos que els mouen, han posat en marxa el que el gran escriptor italià Umbert Eco va anomenar 'la màquina del fang'", va escriure Sánchez fent un paral·lelisme al moment actual que ell i la seva dona, Begoña Gómez, viuen. En aquest sentit, el líder socialista denuncia una campanya política i mediàtica de “la dreta i la ultradreta” contra ell, fent referència a informacions publicades sobre les activitats professionals de Gómez. Un jutjat de Madrid ha obert diligències en acceptar una denúncia per un possible delicte de tràfic d’influències.

Els hackers volien modificar notícies o eliminar-les

Segons ha explicat el mateix El Confidencial, la tècnica utilitzada pels hackers s’anomena SQL i s’utilitza per manipular consultes de base de dades. Això vol dir que els ciberdelinqüents estaven intentant accedir il·legalment al gestor de continguts del diari, concretament a una eina que utilitzen els periodistes per escriure i publicar notícies i distribuir-les a la portada del diari. En cas d’haver tingut èxit, els hackers podrien haver visualitzat, modificat o eliminat notícies. A més, els atacants van utilitzar la tècnica XSS (Cross-Site Scripting), que habilita als delinqüents a inserir scripts maliciosos amb els quals es podria extreure informació confidencial. Per la seva banda, Okdiario explica que el sistema que van utilitzar els delinqüents per accedir al sistema és l’spoofing, que significa suplantació. En aquest cas, els criminals es fan passar per una altra persona per obtenir dades, diners o documentació sensible. En cas que sortís bé, els atacants podrien accedir a dades personals dels treballadors i l’empresa, recopilar credencials per utilitzar-les en altres atacs i la propagació de programes maliciosos.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!