L'endemà de la reunió entre la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el seu homòleg espanyol, Félix Bolaños, encara no ha quedat del tot clar què n'ha obtingut de profit la part catalana. La trobada havia de servir per aclarir qüestions sobre l'espionatge als independentistes del CatalanGate i la taula de diàleg que no es reuneix des de setembre, si bé hi ha dubtes sobre quins avenços materials ha aconseguit. Aquest dijous al matí, en declaracions a Rac1, Vilagrà ha destacat que la relació entre la Generalitat i l'Estat és complexa. "Havíem d'abordar la situació de bloqueig a causa de la crisi de Pegasus i no haver avançat en la resolució del conflicte polític, la confiança està deteriorada també per les poques inversions", ha assegurat. Amb tot, ha recordat que el Govern venia d'una època de bloqueig amb les relacions aturades, però que ahir va servir per a rebre "garanties i condicions".
Des de Junts, la reacció ha estat crítica. Ahir mateix, el president a l'exili, Carles Puigdemont, va carregar contra la trobada. "S'havien congelat les relacions per uns fets gravíssims que el Congrés espanyol encara es nega a investigar, i s'han descongelat unilateralment per acabar tornant amb les mans buides. Prou", va esclatar Puigdemont a través d'una piulada en el seu compte de Twitter. I avui, el vicepresident, Jordi Puigneró, ha advertit els socis d'ERC que amb el govern de l'Estat el que calen són "menys reunions i més fer perdre votacions al PSOE al Congrés". "Malauradament, aquest és l'únic diàleg que entén Pedro Sánchez", ha reblat. Però hi ha una veu dintre de la política catalana que ha volgut celebrar la trobada: Salvador Illa.
El líder del PSC ha valorat de manera positiva la reunió del dimecres entre Vilagrà i Bolaños, i ha advertit que els socialistes continuaran treballant "per enfortir i reforçar aquest diàleg entre governs". "Creiem que és l'únic camí que permet solucionar els problemes a Catalunya i Espanya", ha defensat, en una mostra de suport a una via que, fins ara, ha donat pocs resultats tangibles per a la part catalana. A més, ha tornat a insistir de nou perquè el Govern obri una taula de negociació entre els partits del Parlament, petició que fa mesos que comparteix.
El fracàs dels Jocs, per la falta de diàleg
Encara en la línia de la defensa del diàleg, Salvador Illa ha volgut afirmar que la raó per la qual la candidatura dels Jocs d'Hivern conjunta entre Catalunya i l'Aragó l'any 2030 no hagi prosperat no és només per culpa de Javier Lambán, malgrat les nombroses treves posades, sinó que també en té responsabilitat la part catalana. "La falta de diàleg és el que ens ha portat a lamentar que no hi hagi una candidatura conjunta. Els socialistes catalans treballarem perquè els Pirineus puguin acollir uns Jocs quan sigui possible", ha dit. I ha explicat que no entraran a una batalla de retrets i de queixes, sinó que volen enfortir aquí també el diàleg.