El ministre d'Afers Estrangers de Rússia, Serguei Lavrov, ha dit aquest dissabte "no saber res" del suposat cas d'espionatge rus a Catalunya durant una reunió bilateral amb el seu homòleg espanyol, Josep Borrell, segons ha afirmat aquest en declaracions a Efe.

Borrell i Lavrov han abordat aquest assumpte en una trobada celebrada a Nagoya (Japó), encara que el ministre espanyol ha precisat que "tampoc li ha pogut traslladar molt" al canceller rus sobre les suposades activitats a Catalunya d'una unitat russa d'espionatge que, segons ha publicat el diari El País, investiga l'Audiència Nacional.

"No tinc més informació que la de la premsa, i naturalment li hem explicat la novetat que això representa a Espanya, i el ministre m'ha dit que tampoc en sabia res", ha dit Borrell a Efe després de participar en la reunió ministerial d'Exteriors del G20 celebrada a Nagoya.

"Jo tampoc l'he pogut traslladar molt, perquè només tinc les notícies que apareixen als mitjans de comunicació de procediments judicials que són suposadament secrets, però que ens trobem radiats i televisats", ha assenyalat Borrell.

El citat diari ha publicat que l'Audiència Nacional espanyola investiga una unitat d'elit de l'espionatge rus a Catalunya, i que les sospites se centren en un equip al qual serveis d'intel·ligència de diversos països atribueixen "maniobres de desestabilització a Europa".

Borrell també s'ha referit "als contactes una mica ridículs" entre "algun representant de l'independentisme català que pretenia que Rússia reconegués la independència de Catalunya, a canvi que Catalunya reconegués que Crimea forma part de Rússia", en al·lusió a una informació recollida pel diari El Periódico.

Segons aquest mitjà, un enllaç del president català a l'exili, Carles Puigdemont, va oferir, durant unes converses amb un exdiputat oficialista pròxim al president Vladímir Putin, el reconeixement de l'annexió russa de Crimea a canvi del suport rus a la independència de Catalunya.

El ministre espanyol d'Exteriors en funcions ha qualificat aquestes qüestions de "més aviat anecdòtiques", i ha assenyalat que els temes que ha tractat més en profunditat amb el seu homòleg rus han estat "l'estabilitat a les fronteres exteriors" i la situació de Síria, Iran i Ucraïna.

Borrell i Lavrov han abordat aquests assumptes com "problemes que es poden plantejar en el futur" de les relacions entre Moscou i la Unió Europea, de cara a l'assumpció del polític espanyol del càrrec d'Alt Representant d'Exteriors, prevista per a començament de desembre.