El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha afirmat que "seria un acte de justícia poètica que nacionalistes bascos i catalans llancessin a Rajoy del govern", i ha assegurat que desitjaria que entre ells hi hagués una resposta "sincronitzada" davant de la moció de censura presentada pel PSOE contra el president espanyol.

A més, ha afegit que li agradaria que el PNB "rectifiqués" el seu suport al Govern de Mariano Rajoy, i ha dit que no és la formació jeltzale la que ha aconseguit l'aixecament del 155 --encara que de moment no s'ha aixecat--, sinó el president Quim Torra.

En una entrevista concedida a Ràdio Euskadi, Otegi ha assegurat que la coalició sobiranista "no defraudarà la gent" perquè entén que té "una connexió fonamental amb la majoria popular d'aquest país, que considera que no s'ha de sostenir ni un minut més el Govern del PP".

No obstant això, ha dit que aquesta moció de censura "no deixa de ser la punta de l'iceberg d'una gran crisi política i d'un estat de coses que apunten a un model de contrareforma de l'Estat espanyol", i Rajoy "no és el problema", sinó que "forma part" d'ell. "S'està anant cap a un Estat autoritari", ha indicat.

A parer seu, "dissortadament, el senyor Sánchez no forma part de la solució". "Però tothom sap que EH Bildu va votar en contra de Rajoy a la investidura, va votar en contra dels Pressupostos de Rajoy fa uns dies i que, per tant, EH Bildu connecta amb la majoria popular d'aquest país que vol desallotjar un Govern corrupte, que no respecta en termes nacionals i que, a més, ha sabotejat el procés de pau en aquest país".

"Però jo estic convençut que es mouran moltes coses en les hores que ens queden i no revelarem el nostre vot fins al final", ha explicat, per afirmar que no s'abstindran "en cap cas".

Sense trucada de Sánchez

Arnaldo Otegi ha afirmat que Pedro Sánchez no els ha trucat, una cosa que no els sembla "bé". "Perquè nosaltres, li agradi o no al senyor Sánchez, formem part d'aquesta cambra amb dos diputats, però som part d'aquesta cambra i, per tant, per educació parlamentària, ens hauria de trucar", ha indicat.

En tot cas, ha insistit que "aquí no hi ha un problema que una persona es tregui perquè se'n posi una altra, aquí hi ha un problema de règim", i ha reiterat que el 155 "ha canviat les regles de joc, i allà hi ha Sánchez i Rajoy, hi són els dos, i això no es pot oblidar".

"Si Sánchez volgués liderar una alternativa democratitzadora a l'Estat, hauria de recuperar el discurs que va fer per recuperar la secretaria general i, desgraciadament, hem vist un Sánchez que ha renunciat a aquest discurs, que ha donat suport al 155, i fins i tot un Sánchez que proposa reformes del Codi Penal per empresonar independentistes", ha apuntat.