El líder d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha explicat que ahir dimarts es va reunir amb el president Carles Puigdemont a Waterloo. En una entrevista a Catalunya Ràdio Otegi ha assegurat que van mantenir una "conversa agradable" i que li va mostrar la solidaritat dels independentistes bascos. En aquest context, ha defensat que sense unitat de l'independentisme català, el procés serà "impossible". D'altra banda, Otegi ha obert la porta a presentar un recurs al Tribunal Suprem (TS) per intentar revertir la seva inhabilitació després que el Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg (TEDH) hagi sentenciat que no va tenir un judici just a Espanya.

La reunió amb Puigdemont va coincidir amb la sentència del tribunal d'Estrasburg que dona la raó a Otegi i quatre condemnats més per la justícia espanyola. Segons ha explicat el líder abertzale, tots dos es van felicitar de la decisió de justícia europea i li va traslladar que els independentistes bascos sempre estaran amb Catalunya. 

Otegi ha assegurat en l'entrevista a Catalunya Ràdio que la justícia espanyola pensa que Europa no és ningú per dir-li el que ha de fer perquè es creu "impune", si més no recorda que "Estrasburg ha dictaminat que nosaltres dèiem la veritat i ells no". 

Dilluns, el ministre de l'Interior Fernando Grande-Marlaska va insistir a negar que la justícia espanyola estigui en entredit després de la sentència. "Som el país on menys aspectes són objecte de debat i on menys cops se'ns ha dit que hem vulnerat drets fonamentals". "Seria posar en entredit la justícia de tots els països del Consell d'Europa, perquè a tothom se li ha dit algun cop que poden haver vulnerat drets fonamentals", va dir. 

Otegi, que ja s'esperava una reacció així del titular d'Interior, s'ha preguntat com "la justícia espanyola pot seguir pensant que és imparcial quan a Europa tothom sap que està en entredit". Tot i això, Otegi ha lamentat que des d'Espanya es continuï fent "la política de l'estruç, amagar el cap sota l'ala". De la mateixa manera, Otegi ha destacat que "si molts partits quan estan en campanya indiquen que cal garantir la independència judicial... és perquè saben que no n'hi ha".

Otegi creu que la judicatura espanyola hauria de reflexionar perquè s'ha pensat que la política ha renunciat a defensar la unitat d'Espanya i que els toca a ells aquesta "missió històrica". El líder d'EH Bildu ha defensat que la sentència del TEDH ha retratat Espanya tal com és, un "estat autoritari i antidemocràtic". I quan se li ha preguntat per si aquesta decisió ajudarà els independentistes processats per l'1-O, no ha mostrat gaire esperances. "M'agradaria pensar que s'obrirà una reflexió a la judicatura espanyola", ha desitjat.