El Parlament de Catalunya i diverses entitats memorialistes han commemorat el 79è aniversari de la fi de la Segona Guerra Mundial a Europa i, durant l'acte, la presidenta de la cambra legislativa catalana, Anna Erra, ha fet una crida a "aprendre lliçons del passat". "Davant del ressorgiment d'opcions populistes que busquen normalitzar el feixisme, el racisme i la xenofòbia, cal reivindicar la política i la democràcia en la seva màxima expressió", ha afirmat Erra. L'acte de commemoració no s'ha celebrat davant el monument als Voluntaris Catalans Morts en Defensa de la Llibertat a causa de la pluja i s'ha traslladat dins de l'edifici del Parlament. Així i tot, posteriorment s'ha pogut fer la tradicional ofrena floral davant del monument, obra de Josep Clarà, que es troba al parc de la Ciutadella.

La presidenta del Parlament, Anna Erra, ha reivindicat "més i millor política" davant la irrupció de discursos populistes que "es viralitzen en xarxes i prometen solucions simples a problemes complexos i camins que sabem que no porten enlloc". Així mateix, Erra ha insistit que, malgrat ser "necessari", recordar "no és suficient per acabar amb les guerres i la intolerància entre persones, pobles i nacions". "Hem d'aprendre de les lliçons del passat, però també prendre partit avui i posicionar-nos en contra dels discursos d'incitació a l'odi i la deshumanització de l'adversari polític. Hem d'anar més enllà, ens manquen pensament crític i crides a l'acció", ha apuntat. Finalment, Erra ha remarcat la Unió Europea com a garant de pau i progrés i ha demanat "continuar enfortint-la i lluitar contra els corrents euroescèptics".

També han assistit a l'acte la consellera d'Acció Exterior i Unió Europea en funcions, Meritxell Serret, membres de la Taula de la Diputació Permanent i representants d'associacions memorialistes. Per la seva banda, en nom de les entitats, el president de l’Amical Antics Guerrillers de Catalunya, Raül Vall, ha avisat que tot i que avui la "barbàrie feixista" no es mostri desfilant pels carrers "les extremes dretes ara ultraliberals o liberals continuen destruint la democràcia, assenyalant el diferent i aixecant murs". Vall ha alertat que avui s'ha substituït l'antiga falsa creença de la superioritat racial per una "suposada superioritat cultural" i que, de nou, hi ha guerres contra innocents i crims abominables. En aquest sentit, ha recordat el que està passant a Palestina i Ucraïna.

79 anys del 8 de maig de 1945

A l'acte hi han participat membres de l’Amical Antics Guerrillers de Catalunya, de l’Associació Catalana de Persones Expreses Polítiques del Franquisme, de l’Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya, de l’Associació pro Memòria als Immolats per la Llibertat de Catalunya i de l’Amical Mauthausen i altres camps de víctimes del nazisme. L'acte, que commemora la rendició de les tropes nazis a Berlín el 8 de maig de 1945, s'havia de celebrar dimecres de la setmana passada i es va ajornar a causa de la jornada de dol decretada pel Govern per la mort de l'expresident del Parlament Joan Rigol, sobre qui Erra ha pronunciat unes paraules de record.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!