La portaveu de Junts al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, ha emplaçat el govern espanyol a confeccionar uns nous objectius d'estabilitat que tinguin com a punt de partida una resolució del Parlament del 2014 que reclamava al govern espanyol que reservi per a les comunitats autònomes un terç dels objectius de dèficit. Després que la manca de suport parlamentari hagi forçat l'executiu a retirar el projecte, que s'havia de votar dijous, Nogueras ha apuntat que "sembla" que el PSOE "comença a entendre" que "si volen que passin coses diferents han de fer coses diferents". Després d'això, el govern espanyol ha rebutjat entrar al cos a cos amb Junts per Catalunya, després de veure’s obligat a ajornar la votació del sostre de dèficit per la impossibilitat d’arribar a un acord amb els independentistes. Tal com ha exposat Pilar Alegría, la Moncloa s’obre ara a negociar una millora de la senda; tal com exigeix la formació capitanejada per Nogueras: els juntaires han proposat que s’assigni a les comunitats autònomes un terç del marge de dèficit. A la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, no s’ha respost directament a Junts per Catalunya, però s’han fet diverses apel·lacions a “l’oportunitat de diàleg” i a la “voluntat d’acord”, quan els periodistes han fet preguntes sobre l’exigència del partit de Carles Puigdemont. És precisament aquesta pressió de la formació independentista al PSOE que sembla que agrada a La Razón (entre mal i pitjor, entenent que mal és Junts i pitjor el PSOE, el diari té clar qui és més enemic: Pedro Sánchez). "Junts torna a pressionar: reclama més de 10.000 milions per al dèficit", titula el citat diari, que afegeix que "Puigdemont aconsegueix un altre cop tòrcer el braç al govern espanyol, que retarda la tramitació del sostre de despesa". La proposta que s'havia de votar dijous vinent suposava un sostre de despesa de 40.000 milions d'euros, dels quals l'Estat se'n quedava 35.000. "Aquesta no és la millor proposta per a Catalunya", recorda Míriam Nogueras. Per la seva banda, El Mundo apunta que "Sánchez negocia concessions a Puigdemont per poder salvar els pressupostos" i apunta que, tot i que després de la reunió que es va celebrar aquest cap de setmana el que es va traslladar és que hi havia tensió i la cosa no anava bé, el cert és que socialistes i independentistes estan negociant per intentar que la Moncloa pugui aprovar tant l'objectiu d'estabilitat com els pressupostos, tal com ha constatat el citat diari.

També a El Mundo rep Begoña Gómez, la dona del president del govern espanyol, a qui "el jutge Peinado també podrà investigar per apropiació indeguda". L’Audiència Provincial de Madrid ha desestimat el recurs de la Fiscalia i ha conclòs que el jutge Juan Carlos Peinado és el competent per investigar la querella presentada per Hazte Oír contra Begoña Gómez per haver-se apropiat, presumptament, d’un programari de la Universitat Complutense de Madrid. La querella havia recaigut en un altre jutjat madrileny i ara queda sobre la taula del titular del jutjat d’instrucció número 41 de Madrid, que haurà de decidir si l’admet a tràmit. Per la seva banda, la defensa de Gómez ha presentat un recurs en què acusa el jutge Peinado de moure's en base a "meres especulacions interessades que tenen motius aliens a la causa", i demana al jutjat que "no ho permeti" i vetlli per "les garanties processals i el respecte a la Constitució". A l'ABC veuen el cas com "un nou revés judicial a Sánchez pel programari de la seva dona i el contracte del seu germà", ja que aquest dimarts, agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil es van personar novament a dependències de la Diputació Provincial de Badajoz per "recollir informació" relacionada amb la investigació judicial oberta a David Sánchez, germà del president del govern espanyol, segons va informar la institució provincial.

Finalment, també a l'ABC, "Zapatero rebutja reconèixer Edmundo González per 'lleialtat a Veneçuela'". L'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero ha afirmat que coneix tot el que ha passat a Veneçuela, però ha evitat pronunciar-se per no trencar la "confiança" que ha conreat els últims anys i que, afirma, pot servir per buscar una solució a la situació del país sud-americà. Han estat les seves primeres declaracions en mesos, després de les eleccions presidencials a Veneçuela d'aquest estiu, a les quals va assistir in situ i que segons l'oposició van donar com a vencedor el candidat opositor, Edmundo González Urrutia, ara refugiat a Espanya. Així, ha eludit pronunciar-se sobre el resultat electoral i sobre si el govern espanyol ha de reconèixer González Urrutia com a president, tal com ha fet el Congrés dels Diputats, segons ha assenyalat. Afirma, a més, que ha participat en la tasca de "facilitació" perquè González arribés a Espanya i considera que pot fer declaracions perquè el líder opositor ha parlat i s'hi ha referit. "He de dir que quan algú facilita, quan algú fa de mitjancer, ha de ser extraordinàriament respectuós. És un dret i un deure de mantenir discreció i lleialtat a les persones que han permès, volgut que facilitis alguna tasca", ha indicat. El diari assegura que Zapatero va rebre crits de "traïdor" i "venut". Què diuen la resta de portades?.

La Razón
La Razón
El País
El País
ABC
ABC
El Periódico
El Periódico
La Vanguardia
La Vanguardia
El Punt Avui
El Punt Avui
Ara
Ara
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!