La Comissió Europea ha justificat durant els darrers mesos no pronunciar-se sobre la llei d’amnistia en tant que encara es trobava en tramitació a les Corts espanyoles i encara no n'hi havia una versió definitiva que aparegués al Butlletí Oficial de l’Estat. Ara que l’amnistia ha entrat en vigor, la portaveu del PP a l’Eurocambra, Dolors Montserrat, ha enviat una carta a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en la qual prega que “actuï” contra la norma que ha de reparar la persecució judicial a independentistes. “Esperem que la Comissió Europea comprengui la gravetat de la situació i les implicacions d’aquest atac als principis de l’estat de dret, no només a Espanya sinó a tota la Unió Europea i actuï en conseqüència per protegir-los”, assenyala la missiva.

Segons detalla qui fou en aquestes passades eleccions europees la cap de llista del PP, la llei suposa un “atac frontal a l’estat de dret, amb la qual Pedro Sánchez només volen esborrar els delictes (inclosos els de corrupció i terrorisme) a altres polítics a canvi de romandre al poder”. De la mateixa manera, Montserrat nega que aquesta llei aconsegueixi de cap manera la “reconciliació” entre Catalunya i Espanya. La norma és “divisiva”, segons la popular, i ha generat un “rebuig profund en la classe política, les institucions, el poder judicial i la societat espanyola”. “Aquesta llei no té cabuda ni en la legislació espanyola ni en la Constitució, cosa que el mateix govern espanyol defensava abans de necessitar els vots de qui ha redactat aquesta amnistia”, sentencia la carta.

Pedro Sánchez s’ha pronunciat aquest dimecres sobre la llei d’amnistia. El president del govern espanyol ha volgut enviar un missatge de “tranquil·litat” perquè confia que l’última paraula la tindrà el Tribunal Constitucional. “Vivim en un sistema democràtic, i si els jutges tenen discrepàncies, al final es dirimirà al TC”. Així, ha advertit els jutges que igualment tenen l’obligació d’aplicar la norma que té la intenció de reparar la persecució judicial a independentistes, perquè “el poder judicial ha de saber que la voluntat del legislador és superar els fets vinculats al procés”. I ha celebrat, en una entrevista a TVE, que “ja ningú no qüestiona la constitucionalitat” de la llei, i ha insistit que cal tenir “màxima tranquil·litat” perquè “serà el Tribunal Constitucional qui interpreti” el sentit del text.

També ha parlat de Catalunya en altres termes: ha insistit que el Parlament està abocat a acabar investint Salvador Illa com a nou president de la Generalitat. “Tots els camins passen i arriben a Salvador Illa”, ha afirmat per enèsima vegada. Minuts abans, a la sessió de control al govern espanyol al Congrés dels Diputats, el president del govern espanyol ha allargat la mà a Esquerra Republicana per acabar investint cap de Govern el líder dels socialistes catalans.

Tant de bo que ens puguem entendre a Catalunya, perquè val la pena que puguem fer governs transversals, on el progrés, els drets socials i la convivència prevalguin sobre altres qüestions, però això s’haurà de decidir al Parlament”, ha respost a Gabriel Rufián quan el cap de files republicanes al Congrés dels Diputats li ha formulat una pregunta.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!