El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha comparegut avui davant dels empresaris catalans reunits en el sopar anual de les Medalles d'Honor de Foment del Treball per deixar clar que guanyi qui guany a les urnes el 21 de desembre garantirà el diàleg però seguirà imposant el respecte al marc Constitucional. Davant dels principals representants del món econòmic i financer català, i després que l'executiu espanyol va aprovar els decrets que van facilitar la marxa de les empreses, Rajoy ha cridat aquest vespre els empresaris a no marxar de Catalunya i a contribuir a tancar les ferides obertes per la crisi política.

Ha estat la primera vegada que el president espanyol presidia aquest sopar anual de Foment i la seva primera visita a Catalunya després de l'aplicació del 155. De fet, aquest any, l'absència més sorollosa a la convocatòria de la Patronal ha estat la del Govern català.

El president espanyol no ha defugit aquest tema, ha carregat contra el pols polític de l'executiu de Carles Puigdemont, al qual s'ha referit com a "disbarats i viatge enlloc", i ha defensat l'aplicació del 155, tot i que ha insistit que "mai hauria volgut arribar a aquests extrems".

"Amb tots parlaré"

"Després de les eleccions, més enllà del que diguin les urnes, seguiré sent el president de tots i amb tots parlaré. Però d'igual manera exigiré a tots que respectin el marc que la Constitució i la llei que ens imposa a tots, perquè en això consisteix la meva obligació, fer complir la llei i protegir la llibertat", ha advertit.

De fet, Rajoy ha explicat la seva inèdita presència a aquest acte per la voluntat d'expressar l'agraïment als empresaris -i a les principals organitzacions sindicals- per la seva contribució a normalitzar la situació a Catalunya, a més de garantir-los que no els faltarà el suport del Govern d'Espanya.

"No traieu les empreses"

"La nit en què vaig anunciar la posada en marxa del 155 vaig dir una cosa que avui voldria repetir aquí: Confieu, no traieu les empreses fora de Catalunya. Ho reitero avui: Contribueixin vostès a tancar ferides, a afrontar la normalitat i recuperar la confiança", ha reclamat obviant que va ser el seu executiu el que, a cop de decret, va plantar els ponts per facilitar que les empreses marxessin.

El dirigent popular ha assegurat que no tenia intenció de "recrear-se en l'obvi i en dany fet a Catalunya, a Espanya i fins i tot al conjunt d'Europa", però no ha estalviat esforços a explicar les raons del 155, i la necessitat de "restaurar l'ordre constitucional amenaçat i la normalitat de la vida ciutadana".

Davant d'aquesta situació, ha garantit la voluntat de restablir en el temps més breu possible l'autogovern "en tota la seva plenitud" i de posar fi a una etapa d'inestabilitat i incertesa que "podia haver passat per damunt de tot el que ha construït Catalunya al llarg de dècades". "Mai hauríem volgut arribar a aquest extrem", ha confessat de la mateixa manera que ha assegurat que posar en risc el creixement ha estat gravíssim i persistir-hi "seria suïcida".

Per demostrar l'impacte de la crisi independentista a l'Estat espanyol, ha assegurat que el seu Govern ha hagut de revisar a la baixa l'objectiu de creixement i que, si es normalitzés la situació, aquest es podria situar en el 2,8% o fins i tot el 3% a final d'any.

Rosell reclama ponts

Prèviament ha pres la paraula el president de la CEOE, Joan Rosell, que ha advertit que Catalunya, "i per tant Espanya", viuen temps difícils, i que les properes setmanes i mesos hi haurà l'última possibilitat per "buscar solucions i bastir ponts"; ha reclamat realisme i pragmatisme; ha assegurat que s'han comès molts errors però que cal obrir una nova etapa, "important", per fer front a la crisi catalana. "És un problema que ve de lluny, i potser ja no pot conllevarse i el que cal és solucionar-ho, d'acord amb de tots els espanyols", ha advertit.

Rosell ha subratllat igualment que s'està sortint d'una crisi econòmica molt important i que en els propers mesos caldrà fer reformes, per la qual cosa ha cridat a estar a l'altura, a tocar de peus a terra a "no fer edificis sense plànols", però tampoc negar-se a les reformes.

Gay, incentiu al retorn d'empreses

També el president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, s'ha referit a la marxa d'empreses que han traslladat la seva seu social de Catalunya "per la inseguretat jurídica i també per la inestabilitat política"; i ha recordat que algunes de les empreses són sòcies de Foment. "Per als empresaris, per a tots ells, segur que ha estat una decisió difícil i no ens podem negar les preocupants conseqüències que podrien tenir", ha afegit.

Gay ha assegurat que, per Foment, el repte ara és fer que les empreses tornin i contribuir a impulsar el creixement, per la qual cosa ha reclamat a Rajoy "mesures que ho incentivin" així com un "pla de xoc econòmic" que freni les conseqüències que pugui comportar tot el que ha passat.

El responsable de Foment ha emplaçat al diàleg, la negociació i el pacte com a únic camí per garantir el creixement. "Qualsevol altra opció ens duria, amb tota seguretat, a la incertesa que és nociva per a l'economia i les empreses. Cal recuperar l'estabilitat política i la certesa econòmica en un marc de convivència i respecte a la legalitat", ha advertit.