En el marc del Dia Mundial de la lluita contra la Sida, que es commemora l'1 de desembre, Gilead Sciences ha obert una 'La CafeterI=Ia', un punt de trobada dissenyat per dialogar sobre els avenços|avanços i els principals desafiaments entorn del VIH.
Segons va detallar la companyia, aquest espai temporal de conversa ha comptat amb la col·laboració científica d'organitzacions com GeSIDA, Associació RIS, Seisida i Cesida i amb l'assistència de més de 400 persones. En un escenari que evoca als històrics cafès que han estat bressol dels moviments intel·lectuals i culturals més influents, Gilead ha volgut apropar el VIH a la societat i mostrar el seu compromís amb aquesta infecció i avançar en l'eliminació d'aquesta epidèmia per a tothom i a tot arreu. En aquest context, nombrosos experts i veus properes i experimentades van abordar aspectes clau relacionats amb el VIH i el seu impacte.
Un d'aquests temes ha estat posar de relleu l'assoliment|èxit 'INDETECTABLE = INTRANSMISSIBLE (I=I)' que significa que una persona amb el VIH, gràcies als tractaments antiretrovirals, pot reduir la seva càrrega viral fins a nivells indetectables, evitant així la transmissió. Segons la companyia, una fita que representa un control més gran|important de la infecció en millorar la qualitat de vida de les persones amb el VIH i, a més, contribuir significativament a la lluita contra aquesta pandèmia.
Va afegir que, malgrat els enormes avenços realitzats des de la detecció dels primers casos del VIH, "encara queden molts reptes -tant clínics com socials- per abordar. Per això, al llarg del dia, s'han abordat molts d'ells. Aspectes com l'envelliment, l'estigma, l'impacte de les comorbiditats, la realitat del chemsex o estratègies per empoderar les persones amb el VIH han estat protagonistes d'aquestes converses".
En la primera taula celebrada en la jornada, 'Èxits aconseguits en el VIH i expectatives de futur, ha participat el doctor Iván Solar Gil, especialista en Medicina de Família i Comunitària; i el doctor Ángel Iván Díaz Salado, especialista del Servei d'Urgències a l'Hospital Universitari Infanta Cristina, recordant que malgrat els èxits mèdics aconseguits en transformar una malaltia mortal en crònica i manejable, el repte social continua sent majúscul a causa de l'enorme estigma i el gran desconeixement de la infecció existent entre la població general.
"Aconseguir un VIH indetectable és clau per a una societat sense barreres, però l'enfocament integral actual ha de cobrir, a més, les necessitats clíniques, socials i emocionals dels pacients. La detecció primerenca i l'accés a tractaments eficaços han estat fonamentals per aconseguir-ho, però és vital comptar|explicar amb unitats multidisciplinàries i millorar l'equitat en l'atenció", va indicar Gilead Sciences.
Altre dels principals temes abordats en 'La CafeterI=Ia' pel doctor Alfonso Cabello, cap associat del Servei de Medicina|Medecina Interna i la Unitat de Malalties Infeccioses de l'Hospital Universitari Fundació Jiménez Díaz, i Jorge Garrido, director executiu de Suport Positiu, ha estat l'ús sexualitzat de les drogues. S'ha recordat que el chemsex -que és com es denomina a aquesta pràctica- està en augment, sumant cada any més usuaris; especialment, entre els homes que tenen sexe amb homes.
S'estima que el 30% de les persones amb el VIH ho practica i els experts van subratllar que la solució, encara que complexa, passa per la informació veraç i rigorosa sobre els riscos associats a aquesta pràctica. Entre ells, han destacat que es calcula que la pràctica del chemsex pot triplicar el risc d'infecció pel VIH i fins i tot duplicar el risc d'ITS com a clamídia i gonorrea.
La salut a llarg termini en persones amb el VIH ha estat el tema que la doctora María Velasco, especialista en Infecciosas i Medicina Tropical de l'Hospital Fundació Alcorcón, i la doctora María José Fuster, directora executiva de Seisida, han analitzat durant la seva trobada|encontre. Més enllà dels estigmes, les persones amb el VIH poden tenir una esperança i qualitat de vida similars a les d'altres sense el virus.
Tanmateix, per factors associats a aquest i a l'estil de vida, tenen un risc més gran|important de desenvolupar abans certes patologies (comorbiditats). En aquest sentit, s'ha destacat que una de cada dues persones amb el VIH té més de 50 anys i que s'estima que, el 2030, una de cada 10 tindran més d'una comorbiditat i una de cada 2 estigui polimedicada. Desafiaments de salut com la necessitat de gestionar comorbiditats i de prevenir l'envelliment prematur s'han convertit en un dels principals focus on s'ha d'impulsar la investigació.
El benestar emocional davant el físic va ser un altre dels temes que va tenir lloc en aquesta jornada, amb la presència del doctorAlberto Díaz de Santiago, mèdic adjunt de la Unitat el VIH, ITS i PrEP, Servei de Medicina Interna, Hospital Universitari Porta De Hierro Majadahonda; Sara Martín, infermera de la Unitat del VIH de l'Hospital Universitari Ramón i Cajal de Madrid, i Iván Zaro, director de l'àrea de Salut d'Imagina MÉS.
Moltes vegades, la percepció del pacient sobre el VIH sol diferir de la del seu professional de salut, especialment en temes que afecten la qualitat de vida, com l'ansietat, la depressió o l'insomni. Per això és essencial una comunicació medicopacient propera, que permeti identificar factors que impactin en el benestar integral de les persones amb el VIH. El tractament del VIH ha d'anar més enllà del control viral, integrant tant la salut emocional com física i assegurant una bona adherència al tractament. La salut integral és clau per a una vida plena, i el compromís inclou suport i solucions per al benestar complet de les persones amb el VIH.
La CafeterI=Ia va concloure amb la trobada|encontre de la doctora María Lagarde, metge adjunt de Medicina Interna de l'Hospital Universitari 12 d'octubre; Teresa Martínez Burgoa, infermera de l'Hospital Clínic San Carlos, i el doctor José Luis Casado, facultatiu especialista del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Universitari Ramón i Cajal, sobre les resistències que poden desenvolupar-se en el VIH, i l'aparició de les quals suposa un greu problema en aquesta infecció.
Factors com la baixa adherència al tractament, un recompte reduït de cèl·lules CD4, coinfeccions, nivells elevats de l'ARN del VIH i un estat avançat de la infecció afavoreixen la seva aparició. Aquestes resistències presenten diferents conseqüències, tant per a la vida de les persones amb aquesta infecció -amb la possibilitat més gran|important de produir-se una fallada|decisió|error virològica, augment de la mortalitat i comorbiditat-, com per a la salut pública, comprometent els objectius d'ONUSIDA i incrementant els costos de seguiment de les persones amb el VIH.