Un equip d'investigadors del Departament de Psicologia de la Universitat de Warwick ha analitzat la relació entre la genètica i la preferència de les persones per ser matutins o vespertins. En l'estudi, s'han creat uns perfils pels quals una persona matutina s'associa a aquella que es desperta generalment a les 6 del matí, fa exercici i comença a treballar a les 9 del matí, mentre que una persona nocturna se sent més productiva a la nit.

L'estudi, que porta per títol Personality traits relati to chronotype at both the phenotypic and genetic level (Els trets de personalitat es relacionen amb el cronotipus tant a escala fenotípica com genètic) ha estat publicat en el Journal of Personality, i analitza la relació entre el temps de son (cronotipus), la preferència al matí o la nit i els trets de personalitat a escala fenotípica i genètic.

Els experts han descobert que la relació entre la personalitat i el matutinovespertí es deu en part a factors genètics. Utilitzant una mostra a gran escala de participants, els investigadors van realitzar una sèrie de qüestionaris sobre els seus horaris de son i personalitat. També van poder calcular les correlacions genètiques a través d'estadístiques resumides de grans estudis d'associació de tot el genoma de la personalitat i les preferències de son.

Els investigadors van trobar que les persones menys directes, però més autodisciplinades tenien més probabilitats de tenir cronotipus matutins. Els descobriments han ajudat a idear dues possibles vies de com es conforma el nostre cronotipus. D'una banda, els trets de personalitat i per un altre la genètica. Les troballes de les correlacions genètiques donen suport a aquest punt de vista, encara que els experts diuen que són necessaris més estudis per comprendre millor els mecanismes genètics compartits.

Joven beu caféLes conclusions de l'estudi són esperançadores per als qui voldrien deixar de ser tranuitadors

Segons el professor Anu Realo, del Departament de Psicologia de la Universitat de Warwick, "no només hem demostrat que existeix una relació entre el cronotipus, la personalitat i parcialment els seus gens, les nostres troballes també suggereixen que seria possible canviar el cronotipus o almenys entrenar-se en un patró de son diferent i més convenient socialment".

D'aquesta forma, les persones nocturnes que normalment experimenten una pitjor salut podrien aprendre a ficar-se al llit més aviat, la qual cosa també podria accelerar l'alliberament de melatonina. La melatonina també està influïda per la llum artificial, pel que apagar els llums amb regularitat en les primeres hores també pot portar a quedar-se adormit en les primeres hores de la nit. Tanmateix, els estudis futurs hauran d'investigar si tals intervencions per millorar l'autocontrol donarien com a resultat un canvi permanent o, de fet, promourien una millor salut.