Les persones que pateixen trastorns de la conducta alimentària (TCA), tals com l'anorèxia o la bulímia, estableixen una relació perjudicial entre el menjar i el cos que impacta de manera negativa en la salut física i mental. Si aquests s'estenen al llarg del temps poden cronificar-se en el malalt. En aquests casos es dispara el risc de morir per aquestes malalties, ja que un de cada 10 afectats mor a conseqüència d'aquestes greus malalties. Així ho ha alertat el professor Celso Arango, acadèmic de número de Psicologia de la Reial Acadèmia Nacional de Medicina (RANME), a Europa Press.
"He vist morir pacients a l'UCI després de molts anys amb un trastorn de conducta alimentària de tipus restrictiu, amb 22 o 23 quilos que són os i pell, i que segueixen estant absolutament convençudes que els sobra pes dels glutis, les cames o els braços", ha lamentat Arango, qui ha remarcat que les persones que pateixen TCA no perceben el seu cos de forma objectiva perquè pateixen una distorsió cognitiva d'imatge.
Amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de la Lluita contra els TCA aquest dissabte, diversos especialistes aprofiten per fer divulgació d'aquesta mena de trastorns. La cap del Servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital Universitari de la Princesa (Madrid), Mónica Marazuela, ha posat èmfasi que aquests trastorns van més enllà de l'anorèxia i la bulímia i inclouen condicions amb diferents característiques que afecten tant la relació amb el menjar com a la percepció del propi cos.
El perfil del pacient: dones i joves
Marazuela, que també és acadèmica d'Endocrinologia, Metabolisme i Nutrició de la RANME, ha assenyalat que les dones pateixen entre el 85 i el 90 % dels TCA, però ha destacat que els casos entre els homes s'estan incrementant. A més, Arango ha advertit que cada cop hi ha més casos de pacients molt joves, amb edats compreses entre els sis i els 11 anys. "Com més aviat apareixen, millor pronòstic tenen, però si no es tracten a temps, en el cas de les nenes ni tan sols podran tenir la seva primera regla", ha asseverat.
Arango també ha apuntat que les persones que inicien un TCA solen caracteritzar-se per ser "perfeccionistes, meticuloses, obsessives, autopunitives, autoexigents i rígides" i que, en molts casos, són víctimes d'assetjament escolar i comportaments despectius per tenir una mica de sobrepès. L'expert ha afegit que altres casos es desencadenen perquè la persona pateix algun virus o infecció que li fa perdre pes i en adonar-se que poden continuar controlant-lo a través de la ingesta, continua aprimant-se "fins que se'ls en va de les mans".
Prevenció i tractament
Els experts insisteixen que mantenir una bona relació amb el menjar és essencial per prevenir i tractar els TCA, així com aprendre a acceptar el cos propi i evitar comparacions amb els altres. En aquest sentit, Mónica Marazuela ha detallat que cal menjar sent conscient dels aliments que s'estan ingerint, sense presses ni culpes, seguint una dieta equilibrada i variada i, per tant, evitant dietes molt restrictives i escoltant sempre les necessitats del cos.