Diverses entitats dels Països Catalans, entre elles Acció Cultural del País Valencià, Acicom o Federació d'Organitzacions per la Llengua Catalana, han reclamat la reciprocitat dels mitjans de comunicació públics als Països Catalans. Les associacions es van concentrar el passat dissabte davant la Generalitat Valenciana per exigir la reciprocitat televisiva plena entre les cadenes públiques de Catalunya, País Valencià, i Illes Balears per "acabar amb la censura imposada pel govern del Partit Popular" i per establir un espai de comunicació audiovisual en català. Durant aquesta concentració, els representants de les associacions s'han reunit amb l'assessora de presidència, Josefina Godoy, i el director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, José Manuel García Duarte, que han manifestat que la Generalitat està a favor de la reciprocitat televisiva, però els han traslladat que hi ha problemes tècnics per dur-la a terme.

Segons les entitats convocant,s consideren que aquest argument és "una excusa" que es repeteix constantment, però que si realment fos així, la Generalitat "hauria de posar-hi remei" i no fer-ho servir d'excusa. "Per als convocats no hi ha dificultats tècniques, sinó falta de voluntat política", resa un comunicat emès per les entitats. Des de l'any 2009 s'han dut a terme diferents campanyes per reclamar aquesta reciprocitat, com la Iniciativa Legislativa Popular de 2009 al País Valencià que va arribar a les 600.000 signatures, però que després la Mesa del Congrés va rebutjar. Des de llavors moltes de les entitats que el passat dissabte es van concentrar davant el Palau de la Generalitat Valenciana han impulsat moviments i iniciatives de diferents tipus però sempre reclamant la reciprocitat de les televisions dels Països Catalans.

El manifest que han difós aquestes associacions explica que en els darrers anys "s'ha millorat molt en la col·laboració efectiva" entre TV3, À Punt i IB3, com a exemple, la normalització de les projeccions simultànies i les coproduccions, o la compra i emissió de la sèrie de TV3 Merlí per part d’À Punt, així com l’entrada d’À Punt en la plataforma conjunta Bon Dia. Però la reciprocitat dels senyals, continua frenada. En la darrera dècada s’han signat acords institucionals per a la reciprocitat dels senyals televisius (entre els governs català i balear el 2009 i entre els governs valencià i català el 2016). Amb moltes limitacions tècniques, la reciprocitat televisiva només existeix per als senyals televisius de la CCMA i d’IB3.

"En el camí dels objectius, hem de reivindicar, novament, que els tres territoris puguin comptar (de fet recuperar) un segon canal múltiplex de la TDT, MUX, públic que faciliti la reciprocitat de les emissions de les tres corporacions públiques de ràdio i televisió en la nostra llengua. Malgrat que el “Plan Técnico Nacional” elaborat pel govern espanyol no ho hagi contemplat, sabem que hi ha suficient espai radioelèctric encara disponible per a aquest segon canal públic per a Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià", afirmen en el comunicat.