La consulta popular sobre el canvi de nom de la Bisbal de Falset (Priorat) d'aquest diumenge ha acabat en empat. Amb una participació del 80,3% del cens cridat a les urnes, un total de 78 persones han optat per mantenir la denominació original, mentre que unes altres 78 han votat a favor de canviar-la per 'la Bisbal de Montsant', i tres ho han fet en blanc. Un resultat que ha sorprès a l'alcalde del municipi, Òscar Vidal, que ha concretat a l'ACN que l'Ajuntament prendrà la decisió final sobre el canvi de nom després d'una reunió per valorar la situació.

En concret, durant aquesta jornada de votació, han pogut dipositar la seva papereta totes les persones empadronades en aquesta localitat del Priorat majors de setze anys. La proposta de modificació del topònim, que compta amb el suport de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), s'havia proposat per distingir-se de la localitat de Falset i destacar el vincle amb la serra del Montsant, passant-se a anomenar la Bisbal de Falset. "Tenim la serra aquí mateix, l'escola es diu Montsant, el riu també, el nostre oli és l'oli Montsacer -Montsant en llatí... llavors, cau pel seu propi pes", ha dit la tinent d'alcalde Irene Perelló, defensant la proposta de modificació per relacionar el poble amb a aquesta serra.

L'Institut d'Estudis Catalans va recordar altres canvis de noms sol·licitats per municipis catalans, com Cabrera d'Igualada per Cabrera d'Anoia, Fogars de Tordera per Fogars de la Selva, Guàrdia de Tremp per Guàrdia de Noguera o Guardiola de Berga per Guardiola de Berguedà, en el moment d'aprovar el canvi. "La funció dels determinatius toponímics, encara que no sigui d'ús habitual, és precisament la de distingir i identificar clarament la localitat a què es refereixen i perquè el nom de Montsant ja s'aplica històricament com a determinatiu en municipis de la comarca del Priorat", va argumentar. 

De fet, a Catalunya actualment existeixen tres Bisbals: la Bisbal de l'Empordà, la Bisbal del Penedès i la Bisbal de Falset. Totes es deien de la mateixa forma i, per distingir-les, el 1858 els van afegir un complement. "A nosaltres ens va tocar la Bisbal 'de Falset' perquè el partit judicial al qual pertanyem és Falset. Ens va venir de fora", ha assenyalat a l'ACN la tinent d'alcalde. Després de consultar amb l'Institut d'Estudis Catalans la viabilitat de canviar el nom del municipi, finalment l'equip de govern local va impulsar aquesta consulta popular, la qual ha acabat amb un empat i mantenint viva la incògnita sobre el canvi de nom.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!