El frau audiovisual és una activitat que incorre en pèrdues d'alt valor per a totes les competicions esportives en l'àmbit global, amb una incidència específica d'entre 600 milions i 700 milions d'euros en el cas del futbol espanyol, una indústria que ocupa més de 190.000 persones i que aporta a les arques espanyoles prop de 8.400 milions d'euros, l'equivalent a l'1,44% del PIB espanyol.
El recent informe publicat per l'Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea (EUIPO per les seves sigles en anglès), que cobreix l'evolució del frau audiovisual en diferents àmbits entre els anys 2017 i 2023, exposa que la pirateria d'esdeveniments esportius a Europa va incrementar un 36,5% entre 2021 i 2023. En el cas d'Espanya, la mitjana d'accés per usuari a contingut esportiu pirata al mes es manté un 25% per sobre de la mitjana de la Unió Europea.
No obstant això, aquest informe no cobreix la incidència real de les IPTV en la retransmissió d'esdeveniments esportius en directe i encara no compta amb informació real d'aquest recurs fet servir per pirates, encara que estima que com a mínim hi ha 4,5M d'usuaris d'IPTV a Europa, la qual cosa és molt significatiu segons la mateixa EUIPO.
Espanya registra una de les taxes més altes de pirateria esportiva a Europa, amb un de cada tres espanyols consumint contingut pirata, segons la consultora especialitzada YouGov a data de maig de 2024, i amb un 59% dels espanyols, que específicament consumin contingut pirata almenys una vegada al mes, segons les dades d'Ampere a data del quart trimestre de 2023. Concretament, segons un informe de Grant Thornton, fins a 5,3 milions de retransmissions pirata en directe van ser denunciades a Europa només en el primer semestre de 2024.
Javier Tebas, president de LALIGA assenyala que "la pirateria és una xacra contra la qual no s'estan prenent les mesures pertinents i que, malgrat el dur treball que estem duent a terme des de les lligues i broadcasters, encara hi ha molta protecció de grans empreses com Google, X o Cloudflare, que es lucren d'això. No podem maquillar una realitat que existeix, ens afecta i impacta en centenars de milers de persones, hem d'afrontar-la i lluitar contra ella."
Tant 'broadcasters' com propietaris de drets estan duent a terme accions coordinades per poder acabar amb aquesta xacra, com la recent operació contra els subscriptors de dispositius IPTV a Europa, amb 22 milions d'usuaris i que generava 3.000 milions d'euros a l'any. Un altre cas conegut aquesta mateixa setmana és l'acció de la LFP francesa contra els pirates, amb alarmants xifres com que el 55% dels espectadors del recent Olympique de Marsella – PSG van viure el partit a través de vies il·legals. I el passat 16 de novembre la Guàrdia Civil espanyola va bloquejar i va eliminar tots els canals del canal de streaming més important pirata d'Espanya: Cristal Azul. Més de 78.000 usuaris accedien il·legalment als partits de futbol de LALIGA, arribant a defraudar més de 42 milions d'euros.
El juliol de 2024, LALIGA va comunicar que havia assolit la fita de les més de mil sentències condemnatòries davant els establiments HORECA que cometen frau audiovisual, i a Telegram, des de la temporada 2022/23 fins a inicis de la 2024/25, s'han tancat més de 8.000 grups d'infractors que implicaven més de 45 milions d'usuaris.
El frau audiovisual és una de les indústries il·legals més lucratives a nivell mundial, que supera amb escreix al tràfic de drogues a tot el món i que s'estima que suposi un cost de 10,5B€ el 2025, atesa la ràpida adaptació dels pirates i els nous recursos que fan servir per dur a terme aquesta activitat il·lícita.
Per això, aquesta setmana tindrà lloc les primeres Jornades contra el frau audiovisual a Llatinoamèrica, organitzada per LALIGA a Buenos Aires, per analitzar el tremend impacte global, que té més incidència en Llatinoamèrica i Sud-amèrica, amb un percentatge d'usuaris que recorren a la pirateria almenys una vegada al mes que supera en fins i tot un 28% a les dades d'Espanya, com és el cas de Mèxic.
Així, la jornada comptarà amb grans noms de l'ecosistema esportiu i audiovisual, de grans organitzacions com LigaPro, LFP Mitjana, ESPN, l'Aliança contra la Pirateria Audiovisual, UEFA o la pròpia LALIGA, juntament amb governs locals com l'argentí o el brasiler.