La Fira del Camp 4.0–Expo AgriTech 2024, l'esdeveniment agrícola més important dedicat a presentar les últimes solucions tecnològiques per al sector, va tancar les seves portes amb la visita de 7.829 professionals de la cadena de valor de la indústria agroalimentària provinents de més de 15 països. Amb la seva celebració, Andalusia s'ha establert com a epicentre europeu de la innovació agro alhora que Màlaga, ciutat amfitriona, ha tornat a confirmar el seu potencial per acollir grans trobades tecnològiques.

Des de dimarts passat, Expo AgriTech 2024, ha citat en el seu congrés 405 experts, els quals han posat de relleu les oportunitats de les dades i les tecnologies avançades -com la intel·ligència artificial generativa, els bessons digitals, blockchain, els drons o la robotització- per disposar d'explotacions més rendibles i eficients. Si bé, Hamza Qadoumi, fundador de la firma sueca d'agritech, Ecobloom, reconegut per Forbes com un dels emprenedors més prestigiosos pels seus projectes d'impacte social, i directius de Trops, Treemond i Hispatec, entre altres, han coincidit a determinar que és necessari desenvolupar tecnologies pràctiques i funcionals perquè els agricultors puguin incorporar-les fàcilment.

Altre dels grans temes examinats ha estat l'auge de l'agricultura regenerativa amb què es vol fer front als problemes de salut del terra que té Europa -fins al 70% d'ells estan deteriorats- i estimular la biodiversitat. Paral·lelament, el fòrum ha tractat l'aplicació de noves fonts d'energia en els cultius, els ajuts que brinda la recent PAC i el repte de la falta de relleu generacional, entre altres assumptes.

Per la qual cosa fa a la zona expositiva de la trobada, -que compta amb el suport de la Conselleria d'Agricultura, Pesca, Aigua i Desenvolupament Rural de la Junta d'Andalusia i de Fons Europeus FEDER- s'han presentat un total de 566 innovacions, les quals han estat mostrades per 171 firmes expositores. Tractors autònoms intel·ligents, robots que recullen la producció en el seu moment òptim, drons que monitoren les explotacions, cambres de visió artificial que compten fruita, un robot quadrúpede per a l'anàlisi de les finques o un equip electrònic, que mitjançant radiació lluminosa, atreu i captura les plagues, han estat alguns exemples.

La tercera jornada d'Expo AgriTech 2024 ha posat el focus en les tecnologies que contribuiran a millorar l'avaluació de riscos i optimitzar la gestió de pòlisses, en un context d'especial rellevància ateses les inclemències meteorològiques com la recent DANA o l'impacte de les últimes temporades de sequera. Així, Manuel Rodríguez, director de Tecnologia i Processos en Agroseguro, ha posat de relleu la importància de "ser cada vegada més eficients en un moment on tenim fenòmens climàtics més recurrents".

En aquesta línia, ha anunciat que ja "hem fet el primer pagament de la DANA a menys d'un mes de l'esdeveniment. Hem utilitzat imatges satel·litàries del sistema Copèrnic, perquè no es podia accedir a determinades zones, per veure el sistema de danys". A més, ha ressaltat el potencial de la innovació, amb l'ús de la IA, la visió artificial i l'aprenentatge automàtic, en els processos de detecció del frau, l'organització del peritatge, el control de les conseqüències de l'escassetat hídrica o l'avenç en l'increment de la producció en els oliverars.

Una altra eina digital que serà revolucionària per al camp són les nanobombolles. Juan Cirera, Business Development Manager a Moleaer, ha aportat la seva experiència amb aquesta eina que ja es fa servir al Japó per a ús domèstic, i que reportarà grans beneficis no només a la indústria agrícola, sinó també a la medicina o en altres sectors. Es tracta d'una tecnologia certificada per organismes i entitats científiques de diferents països, que fa servir bombolles de gas extremadament petites per al tractament de l'aigua, estalviant recursos hídrics, aportant nutrients i millorant la seva qualitat.

"La presència de nanobombolles contribueix a la disminució de la tensió superficial de l'aigua fins i tot en un 30%" pel que, segons el seu parer, serà beneficiosa per augmentar la productivitat del camp. Així mateix, proporcionarà "més eficiència en els processos industrials, en la reducció del consum energètic i en el consum de productes químics," ha avançat.

Per la seva part, Pablo Bielsa, director de Tecnologies d'Agricultura de Precisió a Avanterra, ha posat en relleu la importància de fa arribar a l'agricultor aquestes tecnologies de precisió perquè el professional pugui treure el màxim partit d'elles. "La dada és la gran revolució, i parlem no només de dades agronòmiques, sinó els de la pròpia màquina. Això ens està permetent tenir registrada la informació de forma automàtica en el quadern de camp, pel que l'agricultor no ha de realitzar aquesta feina administrativa, i pot prendre millors decisions," ha remarcat.

En relació amb els reptes que tenim per davant en matèria de riscos, Rodríguez ha esmentat com claus la qualitat de les dades i la seguretat, "perquè amb tots els avenços tecnològics, s'han creat moltes oportunitats d'innovació, però també molta vulnerabilitat a una escala sense precedents. Cal trobar un equilibri sense posar en perill la continuïtat del negoci", ha indicat. Per la seva part, i davant del creixement de la població mundial i els desafiaments mediambientals, Bielsa ha posat èmfasi en la importància de l'eficiència que reporten les solucions digitals, capacitades per optimitzar la informació, i ser més sostenibles.