La  Universidad Alfonso X el Sabio (UAX) ha clausurat una nova promoció d'estudiants del grau en Medicina que han cursat durant la seva formació l'assignatura de Salut Digital.

UAX va assenyalar aquest dimarts que és pionera a Espanya "en oferir aquesta matèria i se situa com l'única universitat que la imparteix, responent així a les necessitats emergents del sector sanitari, on les competències en tecnologies digitals són fonamentals per abordar els reptes actuals i garantir una major ocupabilitat dels professionals".

En les tres últimes promocions del grau de Medicina, gairebé 150 estudiants han cursat l'assignatura de Salut Digital. A més, el seu Màster Universitari Online en Direcció i Gestió Sanitària: eHealth ha comptat amb més de 100 alumnes, i aquest any en sumarà 55 més. Aquestes xifres, juntament amb una satisfacció mitjana de l'assignatura de 9 sobre 10, "no només reflecteixen el creixent interès en l'àrea, sinó també la importància d'aquesta formació per als futurs professionals sanitaris, des de la implantació de l'assignatura en 2022 i el llançament d'aquest postgrau el 2021", va indicar UAX.

Així mateix, l'entitat va indicar que aposta per una formació integral dels alumnes que uneix teoria i pràctica i que prepara els seus estudiants per als reptes i la demanda de talent de l'actual mercat laboral. Els estudiants de l'assignatura de Salut Digital han rebut formació eines digitals, telemedicina o intel·ligència artificial, i de manera paral·lela han desenvolupat projectes innovadors que han estat presentats a l'Aula Cajal de l'Il·lustre Col·legi Oficial de Metges de Madrid (Icomem) davant d'acadèmics, professionals i el Comitè Científic de Telemedicina i Salut Digital.

Entre els treballs presentats destaquen proposades com a 'Impacte de la intel·ligència artificial en el cribatge del càncer de mama', un estudi sobre com la IA pot millorar la precisió i eficiència en els diagnòstic; 'Doc-Cerca', una plataforma per a la gestió d'urgències mèdiques que utilitza la IA per valorar l'impacte en professionals i pacients, per reduir la sobrecàrrega en els serveis d'urgències sense deixar de banda el factor humà en l'assistència sanitària; 'PanX', una app de medicina personalitzada que combina diagnòstic, prevenció i predicció per a pacients amb diabetis mellitus; i 'Cirurgies a distància', una solució tecnològica que explora les possibilitats de la telecirurgia en l'àmbit sanitari.

Mariví Redondo Vega, coordinadora de Salut Digital en UAX i Vocal del Comitè de Telemedicina i Salut Digital de l'ICOMEM, ha destacat d'aquests projectes que "la capacitat dels nostres estudiants per aplicar la tecnologia en contextos reals, i sense perdre l'humanisme mèdic que caracteritza el bon metge, demostra l'èxit d'aquesta formació. Amb cada nova promoció, s'estan formant professionals preparats per liderar el canvi cap a un sistema sanitari més eficient, accessible i centrat en el pacient".

UAX va explicar que, en el context d'un sistema sanitari cada vegada més digitalitzat, els coneixements en salut digital són essencials no només per millorar la qualitat assistencial, sinó també per optimitzar els recursos i oferir solucions innovadores i sostenibles als reptes actuals.

El doctor Manuel Grandal, president del Comitè Científic de Telemedicina i Salut Digital de l'ICOMEM, ha apuntat que "l'avenç tecnològic està transformant la forma en què entenem i exercim la medicina. Els estudiants formats en salut digital no només comprenen aquesta transformació, sinó que estan capacitats per liderar-la, oferint solucions que impacten directament en la vida dels pacients".

Aida Suárez, degana de la Facultat de Ciències Biomèdiques i de la Salut, ha explicat que "la nostra missió com a universitat és anticipar-nos a les necessitats del sector i preparar als futurs professionals per enfrontar-les amb solvència. La salut digital és un camp en plena expansió, i els coneixements adquirits en aquesta formació els obren portes en un mercat laboral cada vegada més competitiu i especialitzat".