Passa diàriament. Milers de mòbils cauen a terra i la pantalla s'esquerda. Algunes vegades busquem un servei tècnic on ens la puguin canviar i, en funció del pressupost i del valor residual del telèfon, substituïm la peça de vidre o directament considerem comprar un mòbil nou per molt que ens faci mal a la cartera. I és que canviar la peça pot suposar des de gairebé 100 euros a més 400, depenent de la categoria del telèfon en qüestió. Un maldecap per al voltant del 85% dels compradors de telèfons mòbils, que són els que no asseguren mai els dispositius quan els adquireixen.

En aquest context, el Mobile World Congress ens ha sorprès molt gratament amb la presentació d'una màquina que, en uns quants minuts, és capaç de reparar el vidre de la pantalla del mòbil i deixar-lo com nou sigui quina sigui la marca o el model. Interessant, oi?

La companyia alemanya Black Rock Mobile ha mostrat en el MWC 2019 de Barcelona el gTool DRS, una creació l'aspecte de la qual recorda al de dues papereres d'oficina però que, tanmateix, venen a solucionar un problema que preocupa qualsevol usuari de mòbil. El seu creador, l'enginyer nord-americà Vincent Gioffre, va fer desmostracions sobre el funcionament al Mobile World Congress com la que pot veure's en el vídeo següent.

El gTool DRS es compon de dos elements. Un fa servir un motor Stirling basat en gas heli a 180 graus sota zero, cosa que fa possible separar el vidre del dispositiu. El segon equip fa una combinació de calor, fred i buit per situar el nou vidre al lloc que ocupava l'anterior.

Tota l'operació de retirada de la pantalla vella i la col·locació de la nova es controla des d'una aplicació de mòbil ideada a tal efecte, que va donant ordres als dispositius sobre les operacions exactes que han de fer, així com el model del mòbil sobre el qual treballaran en cada cas, sempre sense fer malbé el panell del telèfon.

L'aplicació controla la pressió i el temps necessaris per a cada operació. Desenganxar el vidre fet malbé costar entre 3 i 8 minuts, segons el model del mòbil, mentre que el procés d'enganxat —que fa el segon instrument, conegut com a laminador—, sol requerir entre 8 i 10 minuts més.

El sistema complet del gTool DRS té un preu de mercat de 10.000 euros i els propietaris de Black Stone Mobile diuen que el venen a preu de cost, perquè que el seu negoci és a les pantalles que subministren als qui adquireixen l'aparell, atès que només es poden fer servir les que ells mateixos produeixen.

Esperem veure aviat el gTool DRS en els serveis de reparació perquè així no només s'abarateixin els canvis de pantalla, sinó que la substitució es pugui fer al moment.