L’avellana de Reus és un fruit sec de qualitats gastronòmiques i alimentàries excepcionals, ideal per consumir en qualsevol moment del dia. Un ingredient tradicional a la nostra gastronomia que és perfecte per cuinar i acompanyar diversos plats típics catalans com per exemple el romesco.  

Precisament per conservar-ne la seva essència i qualitats, és un fruit que té una Denominació d’Origen Protegida (DOP): L’avellana de Reus. En concret se’n protegeixen les varietats negreta (la més cultivada), paueteta, Gironella, morella i culplana.

Les varietats protegides s’han de presentar al consumidor com avellanes amb closca, en gra o torrades. A més, han d’estar degudament calibrades. Les que es presentin amb closca poden ser de dues tipologies: molt grans (amb un diàmetre de 18mm) o grans (amb un diàmetre de 16mm o més).

La producció de l’avellana

L’Avellana de Reus és un fruit que tradicionalment es conrea en una àmplia zona de les comarques tarragonines de l’Alt Camp, el Baix Camp, la Conca de Barberà, el Pirorat, el Tarragones i la Terra Alta. Sobretot a les localitats de Reus i la Selva del Camp.

Es produeix en una zona de topografia accidentada amb altituds que van des de gairebé el nivell del mar fins als 1000 m.

Durant els mesos de febrer i març, els forts vents de mestral que bufen a la zona ajuda en gran mesura a la pol·linització.  

L’avellana i la salut

Incloure petites quantitats d’avellana en l’alimentació diària redueix l'índex de colesterol en la sang. Aquesta afirmació es després dels estudis mèdics promoguts pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de Catalunya, pel Consell Comarcal del Baix Camp i per la Fundació Joan Abelló de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat Rovira i Virgili (URV).

L’avellana de Reus, com a complement de la dieta alimentària, és altament beneficiosa per la salut

Un ingredient més a la cuina

L'avellana es pot menjar tant crua com torrada i forma part de moltes receptes típiques de la cuina catalana, especialment en rebosteria i pastisseria. Es pot afegir a tota mena de receptes, com ara galetes, flams o mousses.


També és l'ingredient principal d'una de les salses més destacades de la nostra gastronomia, el romesco, preparada amb alls i tomàquets escalivats i pebrot escaldat, imprescindible a l'hora de menjar els calçots.

 

Amb la col·laboració de: