La base essencial d’una bona mantega és la qualitat de la llet amb què està elaborada. A Catalunya hi ha territoris com les valls pirinenques de l’Alt Urgell i la Cerdanya, riques en flora i pastures verdes i fresques, que permeten obtenir una llet de característiques ideals per a la fabricació d’una mantega de qualitat reconeguda.
La mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya destaca per tenir una tradició centenària i una qualitat excepcional
La mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya destaca per tenir una tradició centenària i una qualitat excepcional. És per això que està reconeguda amb la denominació d’origen protegida Mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya.
Una mantega de característiques especials
Durant el procés d’elaboració de la mantega, la llet (que s’obté de vaques de la raça frisona) se sotmet a un procés de desnatat i la nata obtinguda es refreda fins a 16ºC – 18ºC. Després la nata arriba als dipòsits de maduració on serà sembrada amb uns cultius mixtos de ferments làctics. Finalment, la nata s’ha de deixar madurar durant 48 hores i és el moment en el qual adquireix l’aroma i el gust.
La mantega sorgida d’aquest procés té una tonalitat groguenca que varia en funció de l’estació. A l’estiu té un groc més accentuat i a l’hivern més apagat, fet que és una conseqüència directa de l’alimentació del bestiar.
Pel que fa a l’estructura, té una consistència sòlida i homogènia, amb una gran untuositat i que s’adhereix poc al paladar. I pel que fa al gust, el procés de maduració de la nata fa que tingui una intensitat gustativa més alta, amb un gust i aromes que recorden l’avellana.
El procés de maduració de la nata fa que tingui una intensitat gustativa més alta, amb un gust i aromes que recorden l’avellana
La mantega resultant es pot comprar en diferents pesos, però sempre embolicada amb paper metal·litzat i sulfuritzat, i es comercialitza a formatgeries d’arreu de Catalunya.
A l'envàs figurarà, a més de les indicacions que exigeix la legislació vigent, el nom "Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya. Denominació d'Origen Protegida", i el logotip.
Una producció comercial amb història
La comercialització d’aquesta mantega es va iniciar el 1915 quan es va formar la Cooperativa del Cadí.
La tradició centenària de la mantega Cadí, el seu origen i la seva qualitat, fan que sigui una de les poques mantegues d’Europa reconeguda amb la denominació d’origen protegida.
La mantega Cadí és una mantega pastissera molt fàcil d'untar. Es distingeix per ser molt ferma i plàstica: no es trenca, no s’esquerda i no és friable.
Atributs i propietats nutricionals
Tot i que la mantega és un producte altament calòric (el 80% de la seva composició és greix) és una important font de vitamina A i de vitamina D. El seu elevat contingut en greixos fa que el seu consum hagi de ser moderat i sempre dins d’una alimentació variada.