Sovint quan pensem en denominació d’origen protegida pensem en vins, però aquesta categoria protegeix una varietat de productes molt més àmplia. Entre tots els productes, el cas que és més similar als vins són els olis d’oliva, que van ser els primers productes agroalimentaris no vínics que van ser DOP. En concret, els precursors van ser els olis de la zona de les Garrigues. La DOP les Garrigues és la denominació més antiga d’Espanya. Es va crear l’any 1975, amb el nom de Borges Blanques.
La DOP les Garrigues és la denominació més antiga d’Espanya
L’oli d’oliva verge extra amb denominació d’origen protegida les Garrigues és afruitat, d’oliva fresca, dens, amb “cos” i entrada dolça en boca. Com més passa el temps, es fan presents l’amarg i el picant de forma notòria i equilibrada.
Aquesta complexitat d’aromes i gustos, estretament relacionats amb el territori, es manifesta més intensament quan l’oliva és més verda. A mesura que va madurant té una intensitat més suau i es fa més present un gust més dolç.
Les seves propietats i qualitats naturals el fan un aliment indispensable dins la reconeguda i saludable dieta mediterrània.
A la cuina potencia el gust dels aliments i els dona personalitat. En ser utilitzat en cru és quan es noten més les seves qualitats organolèptiques. Amb l’escalfor la seva densitat augmenta i, per tant, en els fregits no es necessita tanta quantitat com passa amb altres olis.
Totes aquestes propietats fan que sigui mereixedor de ser reconegut com un dels millors olis d’oliva verge extra del món.
La classificació de l’oli
-
Oli d’oliva verge extra: Amb una acidesa màxima de 0,8º, és la categoria més alta dels olis d’oliva verge. L’oli amb denominació d’origen protegida les Garrigues pertany a aquest grup i la seva acidesa no supera les dues dècimes (0,2º) de mitjana.
-
Oli d’oliva verge: Amb una acidesa d’entre 0,8º i 2º.
-
Oli d’oliva llampant: Molt defectuós i amb una acidesa per sobre dels 2º. No és apte per al consum directe, i haurà de passar per processos de refinació per a ser consumit.
-
Oli d’oliva refinat: És el que s’obté de la refinació i rectificació amb processos químics dels olis que no són aptes per al consum directe. La refinació comporta la pèrdua de les característiques de l’oliva i només queda un greix d’origen vegetal.
- Oli d’oliva: S’obté de la barreja d’olis refinats amb un mínim percentatge d’oli verge per aconseguir una mica de color i sabor, perquè el consumidor no el rebutgi. Aquest oli és d’inferior qualitat que els olis verge i verge extra perquè el seu contingut majoritari és l’oli d’oliva refinat.
El territori, un factor clau
L’oli de la DOP les Garrigues no s’entén sense el seu territori, la seva gent i la seva tradició, que li dona una personalitat única. Els pobles i camps de la comarca de les Garrigues, i del sud de les comarques del Segrià i de l’Urgell, conformen la seva zona de producció i també la seva identitat.
Malgrat que la península Ibèrica, i en concret Catalunya, ha estat terra d’olis des de fa més de 3.000 anys, el sector alimentari no va tenir una denominació d’origen fins a la creació de la DOP les Garrigues, fa més de quatre dècades.
L’experiència de les cooperatives del territori, algunes amb més de 50 i 60 anys de vida, necessitaven donar a conèixer l’oli d’oliva i la seva qualitat. Amb la seva experiència van decidir apostar per un segell de qualitat i d’origen per poder diferenciar el seu oli, que ja era molt conegut i valorat en altres mercats com l’italià.
A partir d’aquest punt, els productors van obrir un camí que donaria origen a la denominació d’origen protegida les Garrigues.